Schimmels in huis? Schakel hulp in voor het professioneel weghalen!

Schimmel op de muur in de woonkamer

Schimmels in je huis ontstaan door een teveel aan vocht. Dit is ook de reden dat je ze vaak terug ziet komen in badkamers, of op zolders bij lekkage. Je kunt ze natuurlijk verwijderen, maar om het op te lossen, moet je de oorzaak bestrijden. Daarom wat tips voor een schimmelvrij huis!

Tips voor een schimmelvrij huis

Goed ventileren

Ventileren van je huis is enorm belangrijk. Slechts 10 minuten per dag de deur even open, of een raam open, is niet voldoende. Zorg dat de lucht kan ‘doorwaaien’. Idealiter moet je daarom twee ramen tegen elkaar open zetten. Heb je gedoucht? Zorg dan dat je de badkamer goed ventileert na het douchen. En ook bij het koken kunnen veel dampen vrijkomen. Zorg daarom ook in de keuken voor een goede ventilatie!

Heb je in een ruimte geen ramen? Zorg dan dat je een afzuiginstallatie laat installeren of gebruik ventilatieroosters. Ook kun je vochtvreters plaatsen.

‘Anti-schimmel’ verf

Er is speciale verf op de markt die schimmel voorkomt. Deze verf is dus ideaal voor vochtige ruimtes, zoals badkamers. Heb jij een vrij vochtig huis? Dan kun je deze verf ook in de rest van je woning gebruiken. Bij het gebruik van deze schimmelwerende verf, moet je wel zorgen dat de muren en de plafonds eerst 100% schimmelvrij zijn!

Tegels

Schimmels houden niet van gladde oppervlakten. Daarom zie je ze eigenlijk nooit op tegels, maar voornamelijk op kitranden en geverfde muren of muren met behang. Voorzie de meest vochtige ruimtes daarom van tegels, zo kunnen de schimmels zich moeilijker hechten en is de kans op schimmels hier kleiner!

Droog je was buiten

Dit kan helaas niet altijd in Nederland… Maar je was binnen laten drogen zorgt voor een vochtige lucht. En deze lucht kan dan weer voor condensvorming zorgen wat weer een uitstekende omgeving vormt voor schimmels. Toch je was binnen drogen? Zorg dan dat je voldoende ventileert!

Tips tegen schimmels

Heb je toch schimmels in huis? Zorg dan dat je deze zo snel mogelijk verwijderd. Ze zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Voornamelijk voor je ogen en longen. Beginnende schimmels herken je aan kleine zwarte stipjes. Ook kan het muf gaan ruiken. Een veel voorkomende plek van schimmels is de kitrand bij het bad of de douche.

Schimmels schoonmaken

Zo kun je de schimmels uit je woning verwijderen:

  • Bleekmiddel met chloor (wel verdunnen!)
  • Witte azijn (werkt niet bij elke schimmel)
  • Zuiveringszout (dood de schimmel)
  • HG Schimmelreiniger

Helaas is het niet altijd makkelijk om ze zelf weg te halen. Heb je last van een hardnekkige schimmel, of wil je weten hoe je jouw schimmels het beste kunt bestrijden? Zorg dan dat je professionele hulp inschakelt.

Laat een reactie achter