Vaste planten: het hele seizoen door een mooie groene tuin

Vaste planten het hele seizoen door

Zorg ervoor dat je er ook in de winter fleurig bijzit!

Wie kent het niet: je bezoekt een tuincentrum voor een kamerplantje, maar vlak na de entree gaat het  als mis: je zwicht voor een (práchtig) bloeiende tuinplant. Eenmaal in je tuin ziet je nieuwe aanwinst er prachtig uit, maar het geluk is van korte duur: de plant bloeit al snel uit en wat rest is een treurig geelgroen bosje bladeren.

Niet vast

Veel bloeiende planten die te koop staan bij tuincentra behoren tot ‘niet vaste’ soorten. Dat betekent dat ze op een geven moment uitgebloeid raken, afsterven en nooit meer terugkomen. Schaf je dus overwegend van dit type planten aan, dan eindig je in het najaar met een somber toendra-landschap. Door je grond ook te voorzien van vaste planten zorg je ervoor dat je tuin altijd groen is.

Hoe zorg je ervoor dat je tuin áltijd mooi groen is?

Toegegeven zijn vaste planten waarschijnlijk niet de planten die je als eerst in je winkelwagentje zet. Maar voordat je iedere plant waarop ‘vast’ staat voortaan wel in je winkeltje laadt, is het belangrijk om te beseffen dat er verschillende soorten vaste planten zijn.

Van sommige vaste planten heb je langer plezier dan van anderen:

  1. Soorten die wel afsterven in de winter en terugkomen in het voorjaar
  2. Soorten die niet afsterven in de winter (‘wintergroene planten’)

Zo kun je ook in het najaar nog genieten van bijvoorbeeld de groene blaadjes van buxussen, kalmia’s en lavendel.

Kalmia Latifolia Moyland struik

De Kalmia is winterhard en blijft dus groen.

Verschillende bloeitijden

Bovendien bloeit niet iedere plant op hetzelfde moment; er bestaan namelijk zomer-, winter-, voorjaars- en najaarsbloeiers. Uiteraard is het aantal plantensoorten wat je in kunt zetten in de winter een stuk bescheidener dan het aantal zomerbloeiers, maar goed doorzoeken loont zeker de moeite!

Koop je je planten graag via een online tuincentrum, dan kun je gebruik maken van filters om de juiste planten te vinden. Mooie meevaller: als je lief bent voor je Nordman-kerstboom dan kun je daar ook na kerst nog van genieten in je tuin.

Forsynthia

De Forsynthia Lynwood bloeit ook tijdens de wintermaanden.

Ga je binnenkort dus weer op pad naar het tuincentrum, vergeet dan vooral niet om ook wat mooie vaste, wintergroene tuinplanten in te laden!

2 reacties op “Vaste planten: het hele seizoen door een mooie groene tuin

  1. Marie zegt:

    Vaste planten zijn een goede aanwinst voor in de tuin. Het zijn mooie foto’s die geplaatst zijn in dit artikel. Welke planten zijn het? Zijn deze in een plantencentrum te koop?

Laat een reactie achter