Ode aan de Vitra Eames Plastic Chair

Vitra Eames Plastic Chair

De Eames Plastic Chair van de gelijknamige Charles en Ray Eames: ontworpen in 1950 en inmiddels uitgegroeid tot een ware designklassieker. Een designstoel die dankzij een simpel, maar aantrekkelijk ontwerp vele interieurliefhebbers aanspreekt.

Ik behoor ook tot die groep liefhebbers en ik ben niet alleen. Het is net alsof je een nieuwe auto koopt en opeens je buurman, vrienden en schoonouders in hetzelfde exemplaar voorbij ziet komen!

Het lijkt wel alsof ik de Eames Plastic Chair in elk interieur tegenkom

De RAR-uitvoering (te zien in bovenstaande afbeelding) staat na lang wachten in onze eigen woonkamer en dit bracht me op het idee  om een artikel te schrijven over deze prachtige stoel.

Hierin probeer ik je te inspireren met sfeerimpressies en geef ik meer informatie over de Vitra Eames Plastic Chair, de ontwerpers en verkooppunten.

Vitra Eames Plastic Chair inspiratie

Ter inspiratie eerst mijn favoriete sfeerfoto’s met de Eames Plastic Chair. Op onderstaande afbeeldingen zie je diverse uitvoeringen van de stoel in verschillende kleuren:

Vitra Eames Plastic Chair Side Chair diverse kleuren

Vitra Eames RAR Rocking Chair groen

Vitra Eames Plastic Chair Armchair classic wit

Eames Plastic Chair Armchair en Side Chair

Vitra Eames Plastic Chair Side Chair rood

Vitra Eames Plastic Chair Side Chair wit

Vitra Eames Plastic Chair Armchair rood

Vitra Eames Plastic Chair Armchair grijs met Eames Bird

Wat is jouw favoriete foto? Of favoriete uitvoering van de Vitra Eames Plastic Chair? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Over de Eames Plastic Chair

De Eames Plastic Chair, zoals je deze hierboven hebt kunnen zien, is de vernieuwde versie van de legendarische ‘Fiberglass Chair’ en wordt nu door het merk Vitra geproduceerd.

Tegenwoordig is de Vitra Eames Plastic Chair gemaakt van polypropyleen, wat het zitcomfort ten goede komt. Dit in combinatie met de organisch gevormde zitschaal maakt het tot een stoel die verrassend lekker zit.

Met de Vitra Eames Plastic Chair kun je diverse zitkuipen en onderstellen van verschillende kleuren en materialen met elkaar combineren. Individuele wensen kunnen dus perfect gerealiseerd worden. Mede hierdoor en dankzij het eenvoudige ontwerp past de stoel in bijna elke woonstijl. Maar hij is bij uitstek geschikt voor een modern interieur.

Verschillende uitvoeringen

De Plastic Chair is beschikbaar in twee basisuitvoeringen:

  • Eames Plastic Armchair
  • Eames Plastic Side Chair

Eames Plastic Armchair

De Armchair is gelijk aan het oorspronkelijke ontwerp van de Fiberglass Chair. Deze heeft een kuipzitting met armleuningen als bovenstel.

Binnen de Eames Plastic Armchair uitvoering heb je keuze uit meerdere varianten, namelijk: RAR, DAR, DAW, DAX, DAL, PACC. In de onderstaande foto zie je ze allemaal (klik op de foto voor een uitvergroting):

Eames Plastic Side Chair

De Side Chair is gelijk aan de Armchair, met één verschil: deze uitvoering heeft geen armleuningen. De zitting bestaat uit alleen een zitvlak en een rugvlak.

Binnen de Eames Plastic Side Chair collectie bestaan er ook varianten, te weten: DSR, DSW, DSX, PSCC, DSS. Bekijk ze in de onderstaande foto (klik op de foto voor een uitvergroting):

Meer informatie en voorbeelden:
Eames Plastic Armchair: vitra.com/nl-nl/product/eames-plastic-armchair
Eames Plastic Side Chair: vitra.com/nl-nl/product/eames-plastic-side-chair

Over het ontwerp en de ontwerpers

Je hebt nu de stoel kunnen zien in verschillende uitvoeringen en kleuren. De mogelijkheden met de Eames Plastic Chair zijn echt eindeloos.

Maar wie zitten er eigenlijk achter dit icoon?

Ontwerpers: Charles en Ray Eames
Jaartal: 1950

Ontwerpers Charles en Ray Eames

Charles Eames (rechts op de foto) en Ray Eames (links op de foto) werden aan het begin van de 19e eeuw geboren in de VS. Hij studeerde architectuur en zij studeerde schilderkunst. Ze groeiden uit tot de belangrijkste persoonlijkheden op het gebied van design in de 20e eeuw.

In de jaren ’40 begonnen zij met het ontwerpen van brancards en beenspalken. In de jaren die daarop volgden gingen Charles en Ray Eames zich steeds meer bezig houden met meubels.

De Plastic Chair is het resultaat van de designwedstrijd ‘Low-Cost Furniture Design’. Deze werd georganiseerd door het Museum of Modern Art en Charles en Ray Eames deden mee. Hun inzending was de Plastic Chair en het werd de eerste stoel die industrieel van kunststof werd geproduceerd in samenwerking met Zenith Plastics.

Meer weten over de ontwerpers?
Charles en Ray Eames: vitra.com/nl-nl/corporation/designer/details/charles-ray-eames

Wil jij ook een Eames Plastic Chair?

Wil je ook een Vitra Eames Plastic Chair toevoegen aan je interieur, bekijk dan de collectie van woonwinkel Flinders. Deze betrouwbare webshop is gespecialiseerd in design voor het interieur.

Flinders biedt niet alleen de Plastic Chair aan, maar een complete collectie Vitra meubelen en accessoires. Bekijk bijvoorbeeld de populaire Vitra Eames collectie, waar de Plastic Chair ook onderdeel van uitmaakt.

Ga naar webshop Flinders.nl

Bronnen:

Vitra.com / Flinders.nl / Design-oostende.be / Ikarus.de / Galleryhip.com

2 reacties op “Ode aan de Vitra Eames Plastic Chair

  1. Duurzame meubels zegt:

    Door de verschillende designs van deze ene stoel, past deze bij iedereen. Het is een tijdloos design en ook echt heerlijk om in te zitten. Leuk artikel!

  2. Pingback: De Vitra Eames Plastic Armchair RAR bij Hiske thuis - Woontrendz

Laat een reactie achter