Waar let je op bij het kopen van een airco?

De beste airco tijdens warme zomerdagen

Airconditioners zijn er in diverse uitvoeringen. Om te bepalen welk type airconditioning het beste bij jouw situatie past is het verstandig je goed te laten informeren, voordat je overgaat tot het kopen van een airco. Wat zijn jouw wensen en wat weet je eigenlijk van airconditioners? In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten omtrent de huidige generatie airco’s: wat kunnen ze en in welke situatie bieden ze meerwaarde.

De 3 meest voorkomende airconditioningsystemen

Op gebied van aircosystemen zijn er grofweg 3 meest voorkomende systemen, namelijk de:

  • Split Unit Airco
  • Monoblock airco
  • Mobiele airco

Wil je een airconditioning kopen, dan doe je er verstandig aan om eerst te vergelijken voordat je een een bepaald systeem koopt. Maar allereerst nog een belangrijk  aspect van de airco, namelijk:

Verwarmen met de airco

  • Airco’s zijn warmtepompen.
  • Airco’s kunnen zowel koelen evenals intensief verwarmen!
  • Steeds meer huishoudens ontdekken dat je ’s winters de verwarming uit kunt zetten en de woonkamer kunt verwarmen via de airco (mits het buiten niet kouder is dan ca. -2/ -4  C).
  • Het kopen van een airco betekent dus niet dat je deze perse koopt om je woning te koelen: in de winter verwarm je ruimtes met de airco.
  • Met het gebruik van de airco ’s winters bespaar je aanzienlijk in stookkosten (gasverbruik). Wij spreken overigens uit eigen ervaring; met het bezit van onze split unit airco verbruiken wij nauwelijks gas in de winter. De stroomkosten vallen verhoudingsgewijs lager uit dan bij stoken op gas.

Hieronder tref je onze top 3 van aircosystemen.

1. Split Unit Airco

Waarom staat de Split Unit Airco op plek 1? Dit simpelweg omdat de Split Unit Airco de meest effectieve en krachtige airco is die te verkrijgen is. Een split unit airco bestaat uit tenminste 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. De binnenunits (airco’s) worden aangesloten op de buitenunit. Het spreekt voor zich dat des te meer binnenunits worden aangesloten op de buitenunit, des te krachtiger de buitenunit dient te zijn.

Een nadeel van de split unit airco is de buitenunit te noemen. Deze neemt uiteraard ruimte in beslag. Wie erg klein behuisd is en geen tuin heeft kan dit als nadelig ervaren.

2. Monoblock airco

Minder krachtig en effectief dan de split unit airco, maar wél een stuk vriendelijker in prijs. Wil jij slechts een relatief kleine ruimte koelen en heb je geen zin in een buitenunit, dan zou de monoblock airco zomaar de oplossing voor jou kunnen zijn. Een monoblock airco is een vaste airco die aan de binnenzijde van een buitenmuur wordt geplaatst. Hij krijgt daarbij 1 luchttoevoer en 1 luchtafvoer naar buiten, waar een rooster op wordt geplaatst. Zo kan hij koude en warme lucht kwijt. De monoblock airco kan zowel koelen als verwarmen.

3. Mobiele airco

De minst effectieve airco en daarom wellicht de voordeligste airco. Hij kan telkens verplaatst worden naar wens, zolang de luchtslang maar naar buiten geplaatst kan worden, bijvoorbeeld via een open raampje of via een kattenluik. Nadelig is dat er op deze wijze warme of koude lucht van buiten naar binnen komt, waardoor deze airco niet heel effectief is.

Laat een reactie achter