5 tips voor een duurzame woning

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen, iedereen wilt ermee bezig zijn, maar wat houdt het nou echt in? Een aandeel hebben in de verbetering van het milieu is prettig maar we willen natuurlijk ook een positieve verandering in onze portemonnee zien. Een paar veranderingen kunnen al grote impact hebben op je maandelijkse of jaarlijkse energiekosten. Veranderingen waarbij maar een aantal duurzame producten worden aangeschaft met als gevolg een energiezuinige woning. Volg onze tips op voor een forse energiebesparing, een zuinig energielabel en dus een duurzaam huis!

1. Duurzaam én energie besparen doe je met ventilatie!

Een goed geventileerde woning is essentieel. Voor je gezondheid maar ook voor de temperatuur in je woning. Is de luchtvochtigheid hoog dan moet je meer energie verbruiken om de vocht uit de lucht te krijgen. Droge lucht verwarmt nou eenmaal sneller en ventileren werkt het beste tegen vochtigheid. Zorg voor een goede installatie en onderhoud van je ventilatiesysteem.

2. Extra voordelig verwarmen met een hr-ketel

Onmisbaar in een modern en duurzaam huishouden is de hr-ketel, afkorting van hoogrendementsketel, de ketel die zich aanpast en zelfs damp in de ketel in warmte kan omzetten. De aanschaf van de hoogrendementsketel brengt een verlaging van de stookkosten met zich mee die al gauw kan oplopen tot een besparing van €300,- per jaar. Nog een unieke uitkomst is dat het tegenwoordig mogelijk is om de hr-ketel te huren zonder dat je aan langdurige kosten vastzit. Tevens is de ketel zeer efficiënt in gebruik, deze verbruikt vele malen minder gas dan een vr-ketel en is dus beter voor het milieu en je portemonnee!

3. Wacht niet met het kopen van zonnepanelen!

Zonnepanelen kunnen hedendaags gekocht worden in aantrekkelijke pakketten die zeker betaalbaar zijn. Nog interessanter om te weten is dat de energie die word opgewekt 100% duurzaam is. Daarbij komt dat je de btw van de aanschaf meestal geheel terugkrijgt en dat je jaarlijks een bedrag rond de €500,- aan duurzame energie opwekt. Een goede investering dus!

4. Laag energieverbruik met de warmtepomp

Voor velen is de warmtepomp een onbekend product. De warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt uit de nabije natuurlijke omgeving en gewilde temperatuur afgeeft in de woning. Denk hierbij aan warmte uit de grond en de lucht. Daarbij komt nog eens dat de aardewarmtepomp in de zomer ook kan koelen. Een warmtepomp is een uiterst duurzaam product want het systeem werkt voornamelijk op elektriciteit in plaats van gas. Het is dus duidelijk dat de warmtepomp erg kostenverlagend werkt en ook nog eens goed is voor het milieu omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. Wacht niet en bestel de waterpomp!

5. Isolatie voor lage tot geen energiekosten én betere gezondheid

Een goed geïsoleerde woning is niet de minste tip. Of je nou in een vrijstaand huis, nieuwbouw, hoogbouw of in een rijtjeswoning woont, een goede isolatie is waar het mee begint! Je kunt allerlei nieuwe installaties monteren en snufjes uitproberen, maar zonder een goede isolatie van je woning verlies je ten allen tijde energie en warmte. Een goed geïsoleerde woning beschermt je tegen alle weersomstandigheden buiten de woning. In de woning een ideale leefbare temperatuur houden is goed voor de gezondheid en comfortabel. Op die manier verlies je geen warmte, stook je niet voor niks en bespaar je energiekosten!

Een reactie op “5 tips voor een duurzame woning

Laat een reactie achter