5 woon- en interieurtrends voor 2020

Woontrendz houten kaart van Groningen bij Hiske

Nog heel eventjes en we mogen weer proosten op het nieuwe jaar. Nu 2020 voor de deur staat, is het een mooi moment vooruit te kijken naar de woon- en interieurtrends voor het aankomende jaar. Hieronder vind je 5 trends op een rij.

  1. Duurzaam

Het aantal vegetariërs en veganisten stijgt, plastic wordt langzamerhand uit den boze en consuminderen is hot. Dat we ons steeds meer zorgen maken om onze ecologische voetafdruk, zien we ook in de woon- en interieurtrends van 2020 terug. Niet alleen door bewust om te gaan met onze elektrische apparaten en lampen, maar ook door duurzame en gerecyclede materialen te verwerken in het interieur. Zo zien we bamboe veel terug.

Daarnaast blijft de populariteit van de kringloopwinkel stijgen. Waar deze vroeger als armlastig werd gezien, is het tegenwoordig bij uitstek de plek om scherp geprijsde pareltjes vinden. Ook online tweedehands spullenplatforms als Marktplaats en Facebook lopen storm. Door oude spullen een nieuw leven in te blazen draag je niet alleen bij aan een betere planet, maar je kunt er ook een persoonlijk tintje aan je interieur mee geven. Doordat het vaak unieke stukken zijn behoort het kant-en-klare huis van Ikea tot het verleden. En als het item nog een opknapbeurt nodig heeft, kun je het naar eigen smaak personaliseren.

Nog leuker is als je oude spullen in huis hebt staan met een persoonlijke link, bijvoorbeeld een oud schilderij van je oma.

  1. Natuurlijke kleuren en materialen

De behoefte om meer duurzaamheid in huis te halen vertaalt zich ook door in de blijvende trend om natuurlijke kleuren en materialen in het interieur te gebruiken. Materialen als hout, riet en marmer zien we ook in 2020 weer terug in het interieur. 

De ‘urban jungle’-trend, die jaren geleden opdook en niet meer lijkt te verdwijnen, laat zich goed combineren met natuurlijke kleuren en materialen. Het is niet gek dat planten al jaren domineren in de interieurwereld: het zijn echte sfeermakers in huis, die ook nog eens de luchtkwaliteit verhogen. Binnenkijken bij Jellina & Jan

  1. Multifunctioneel

Door de gekte op de huizenmarkt in de Randstad, is het steeds gebruikelijker om een klein appartement te hebben. Een kleine woning vergt een andere aanpak als het om inrichting komt, dus daar komt de multifunctionele trend de hoek om kijken. Een ruimte moet tenslotte zo effectief mogelijk worden ingericht. De traditionele scheidingslijnen tussen de verschillende ruimtes vervagen en een ruimte krijgt meerdere functies. Daarnaast komen er steeds meer meubels op de markt die speciaal ontworpen zijn voor kleine ruimtes en multifunctioneel zijn. Denk aan een opklapbare werkplek, handige opbergruimte onder het bed en een comfortabele slaapbank.

Tiny house

In het verlengde hiervan zijn tiny houses ook steeds meer gewild. Een tiny house is een compact huis dat niet groter dan 50 vierkante meter en geschikt is voor een milieuvriendelijke levensstijl. Hoewel tiny houses vaak vergezeld gaan door een mooie natuuromgeving, zie je ze tegenwoordig ook in steden opduiken.

Multifunctionele trend

  1. Slimme gadgets

De airfryer alvast vanaf kantoor aanslingeren, gordijnen die automatisch omhooggaan zodra je wakker wordt en de wasmachine laten draaien terwijl je in bed ligt. Dat klinkt misschien als verre toekomstmuziek, maar komt steeds dichterbij. Slimme (of ‘smart home’) gadgets schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn klaar om jouw huis te veroveren.

Ze maken het leven niet alleen een stuk gemakkelijker, maar verhogen ook de veiligheid in huis en zijn bovendien aan het eind van de streep goed voor de portemonnee, omdat je flink bespaart op je energierekening. Over de aanschafprijs hoef je niet meer te struikelen, want er liggen steeds meer budgetvarianten in de schappen.

  1. Warmte, sfeer en imperfectie

In 2020 zwaaien we de kille en minimalistische interieurtrend uit. Dit jaar speelt warmte, sfeer en imperfectie een grote rol in huis. Liever een gezellige kamer vol met hebbedingetjes dan een grote lege ruimte. Door met kleur- en lichtgebruik te spelen, creëer je warmte in een kamer. Kerstverlichting als sfeerlampjes gebruiken is bijvoorbeeld een makkelijke en budgetvriendelijke manier om een ruimte sfeervol te maken.

Schroom daarnaast in 2020 niet om je persoonlijkheid te laten doorschemeren in je interieur en hier en daar voor (felle) kleuren te kiezen. Kleuren hoeven niet per se op de muur, maar kun je ook laten terugkomen in accessoires als sierkussens, kaarsjes en vaasjes. 

Laat een reactie achter