Hoe kies je welke lamp het beste bij jou past?

Staande lamp hout grijs

Heb jij dat ook dat je soms een lamp ziet staan in een winkel en dat je denkt: wauw, die wil ik!? Ik wel, maar als ik dan langer nadenk, dan besef ik mij weer dat die lamp helemaal niet bij mijn interieur past. Of ik heb er de juiste ruimte niet voor, of niet de juiste inrichting. Hoe bepaal je nou welke lamp het beste bij jou past?

De functie van de lamp

Als eerste moet je nadenken over welke functie de lamp moet hebben. Heb je een lamp nodig als sfeerverlichting in je huis, of moet de lamp iets verlichten. Heb je licht nodig om bij te werken, of is de lamp meer een accessoire in je woning?

Lamp met dubbele functie

Zo heb ik zelf een lange muur achter de bank. Deze muur is vrij donker en moet echt verlicht worden. Daarnaast heb ik ook licht bij de bank nodig voor wanneer ik daar eens lekker een boek op wil lezen. Op die manier hoef ik niet persé het ‘grote’ licht van de woonkamer aan te doen, maar kan ik genoegen nemen met deze ‘nieuwe’ lamp en de open haard.

Achter de bank wil ik foto’s hangen van mijn net geboren zoon. Deze foto’s moeten dus zeker verlicht worden. Ik ben dus op zoek naar een lamp die zowel naar beneden schijnt en mij leeslicht kan geven, als een lamp die de muur kan verlichten: een uplighter met leeslamp. Bij Lampenzo.nl hebben ze hier een ruime keuze in!

Lamp met dimfunctie

Daarnaast kan het ook handig zijn wanneer je een lamp koopt met dimfunctie. Het voordeel hiervan is dat je een lamp voor meerdere functies kunt gebruiken. Heb je meer licht nodig, bijvoorbeeld om te werken, dan kun je de lamp feller doen. Wil je enkel wat sfeer creëren in je woonruimte, dan kun je het licht wat dimmen.

Zolderkamer met hanglampen

Soorten lampen

Er zijn enorm veel soorten lampen, zoals de plafondlamp, de wandlamp en de staande lamp. Daarnaast zijn er weer verschillende type plafondlampen, zoals de hanglamp of spotjes. En er zijn weer verschillende soorten spotjes en verschillende soorten hanglampen zoals de kroonluchter of de hanglamp met kap.

Welke soort lamp jij hier kiest is afhankelijk van je eigen smaak (je persoonlijke voorkeur), maar ook de indeling van je huis. Met een laag plafond zal een kroonluchter bijvoorbeeld geen optie zijn.

Zelf ben ik nog op zoek naar mooie verlichting voor ons nieuwe zolder appartement. Dit is een appartement met overal een schuin plafond met oude balken. Kortom: geen hoog plafond. Wandverlichting is ook niet mogelijk, omdat de wand niet hoger komt dan 1.20 waarna het schuine dak begint.

Welke lamp past bij jou?

Als je weet wat voor lamp je wilt, moet je ook nog kijken welk type lamp erin gaat. Er zijn 3 soorten:

  • spaarlamp
  • halogeenlamp
  • LED-lamp

Zowel de halogeenlamp als de LED-lamp geven direct volledig licht. De spaarlamp daarentegen heeft opstarttijd nodig voordat het licht op volledige sterkte is. De LED-lamp is het meest energie-zuinig en gaat het langst mee. Van LED-lampen wordt wel eens gevonden dat deze onnatuurlijk licht geven. Tip: koop een LED-lamp met een minimale kleurweergave-index (CRI) van 80.

Wat voor lampen heb jij in je huis staan? En vind je het net als ik lastig om een mooie, passende lamp bij je interieur én je behoefte te vinden?

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter