Creëer je eigen boekenkast

Boekenkast inspiratie woonkamer diy

De boekenkast is al lang niet enkel meer de staande kast met planken waar de boeken op komen te staan. Tegenwoordig mag ook de boekenkast gezien worden en kom je deze tegen in de meest bijzondere designs. Ben je een beetje handig? Dan is de boekenkast hét meubelstuk om zelf te maken. Wij geven je inspiratie en tips!

Boekenkast inspiratie

Zelf begin ik altijd als eerste met het verzamelen van ideeën. Op basis daarvan maak ik een plan en bepaal ik wat wil hebben en/of maken. Daarom ook voor jou eerst wat boekenkast inspiratie!

Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt en het aantal boeken wat je kwijt wilt, kies (of maak) je jouw boekenkast. Natuurlijk is een boekenkast al lang niet meer enkel voor boeken geschikt. Vaak worden er ook leuke accessoires ingezet. Woon je in een klein appartement en heb je niet veel ruimte? Dan kun je ervoor kiezen om een extra plank onder het plafond te maken waarop je boeken plaatst.

Boekenplank onder plafond

Heb jij een ruime woonkamer, veel boeken en ben je enorm creatief én handig? Dan kun je ook voor een creatievere boekenkast kiezen! Bijvoorbeeld een kast in de vorm van een houten boom of in de vorm van een gezicht.

Boekenkast hout boom gezicht

Heb je weinig budget, maar wil je toch een originele boekenkast? Gebruik dan een pallet! Deze plaats je met de bovenkant tegen de muur aan en op de ‘poten’ van de pallet kun je nu de boeken plaatsen. Natuurlijk wel eerst even opschuren als je geen last wilt hebben van splinters. En indien gewenst kun je hem ook nog verven!

Boekenkast van pallets

Nog een andere optie is een boekenkast maken van gebruikte fruitkistjes. Deze kistjes kun je speels op elkaar stapelen, of aan de muur bevestigen voor een stevigere kast. Je kunt ze in de houtkleur laten, of verven. Wil je liever geen ‘standaard’ kast, dan is de trap van hout met brede treden waarop je de boeken kunt plaatsen misschien een idee voor jou.

boekenkast kistjes en trap

Genoeg inspiratie zo om te gaan winkelen, of om nu zelf aan de slag te gaan om je eigen boekenkast te maken. Hieronder nog enkele tips, voor wanneer je zelf aan de slag gaat.

Zelf een boekenkast maken: 5 stappen

Het plan om zelf je eigen boekenkast te maken? Volg de volgende 5 stappen, zodat je zeker weet dat jij niets vergeet.

  1. Kies het materiaal
  2. Zorg voor het juiste gereedschap
  3. Maak het materiaal op maat
  4. Zet de kast in elkaar
  5. Plaats de kast op de juiste plek

DIY boekenkast zelf maken

1. Het juiste materiaal

Veelal zul je de kast van hout maken. Kies voor hout wat stevig is en wel een paar kilo boeken kan houden. Kies voor massief hout als je een ervaren klusser bent en een meubelstuk van echt hout in je woonkamer wenst. Je eerste DIY-klus? Dan kun je misschien beter voor multiplex kiezen. Dit is makkelijk op maat te knippen en het is bestand tegen vocht.

2. Het juiste gereedschap

Welk gereedschap je nodig hebt, is ook afhankelijk van je materiaalkeuze. Zorg in ieder geval voor de volgende gereedschappen: meetlint, boormachine, afkortzaag en schroeven. Ook een timmermanspotlood is handig om maten mee af te tekenen.

3. Op maat maken

Zorg dat je de formaten van de verschillende onderdelen van de kast weet. Nu kun je het hout of multiplex op maat zagen. Als je alle onderdelen op maat gemaakt hebt, dan kun je verder met stap 4: het in elkaar zetten van de kast.

4. In elkaar zetten

Het in elkaar zetten is de klus waarbij je het resultaat gaat zien van jouw DIY-boekenkast. Zorg dat je de hoeken goed haaks op elkaar zet, zodat de kast recht wordt. Gebruik goede schroeven, die geschikt zijn voor het door jou gekozen materiaal.

5. Plaatsen

De kast is af en hoeft enkel nog geplaatst worden. Wil je zeker weten dat de kast niet van de muur komt, dan kun je ervoor kiezen om hem aan de muur te bevestigen. Afhankelijk van je muur heb je daarvoor een steenboor voor nodig en plugs om de schroeven in te schroeven.

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter