De juiste lichtpunten in je huis

Spaarlamp

Welke lamp moet je kiezen? Halogeen, LED, spaarlamp, of gloeilamp.. Er is zoveel keuze in lampen (beter gezegd lichtbronnen). Maar welke lichtbron past nou het beste bij de woonruimte en je levensstijl? Hieronder vind je een aantal opties met toelichting van de verschillende lichtbronnen.

LED lampen

Inmiddels zijn er al een aantal generaties LED lampen beschikbaar. En de ontwikkelingen gaan steeds beter vooruit. Waar je vroeger je LED lamp niet kon dimmen hebben ze hem tegenwoordig dimbaar gemaakt.

De lampen van LED zijn ook nog eens duurzaam vanwege het lage energieverbruik.

Een LED lamp zorgt voor 90% minder CO2-emissie ten opzichte van de halogeen en gloeilamp. Dat is een heleboel! Daarnaast is de levensduur langer waardoor je de lamp minder vaak hoeft te vervangen.

Halogeenlampen

Een halogeenlamp is ideaal om te dimmen en wordt veel gebruikt als ingebouwde spot. Een halogeenlamp wordt warm, daarom worden deze altijd met hittebestendig glas geleverd.

Halogeenlampen hebben een hogere lichtopbrengst en een langere levensduur én zijn zuiniger dan standaard gloeilampen. Gelijk na het inschakelen bereikt deze zijn volle lichtsterkte. Om deze redenen zijn halogeenlampen net als led lampen uitermate geschikt voor vele toepassingen.

Let wel op, pak deze lampen niet met de handen aan.

Zodra je (vette) vingers het glas raken kan er vanwege de hoge temperatuur een vlek ontstaan die inbrand in het glas.

Spaarlamp

De meest duurzame lamp op de markt is de spaarlamp. Deze lampen gaan wel tot 5 keer langer mee dan een gloeilamp. Let wel de levensduur van een spaarlamp is afhankelijk van het gebruik. Moet de spaarlamp vaak aan- en uit gezet worden? Dan gaat dit behoorlijk ten koste van de levensduur. Hang deze lamp dus niet op in bijvoorbeeld het toilet.

Een spaarlamp is verkrijgbaar in verschillende witte kleurvariaties waardoor ze geschikt zijn voor veel woonruimtes. Wil je de spaarlamp dimmen? Let dan wel op, deze lamp laat zich niet geleidelijk dimmen maar werkt met standen. Zo gaat hij bijvoorbeeld van 100% – 60% – 30% en 5%.

Ik hoop dat ik je hiermee nuttige informatie heb kunnen geven zodat je zelf een goede keuze kunt maken in de juiste lichtbron. Wil je de lampen online bestellen? Dat kan heel eenvoudig via Budgetlight.

Laat een reactie achter