Een tuin die bij je lifestyle past

De tuin als verlengstuk van je levensstijl

Een tuin is het verlengstuk van je levensstijl, maar hoe bepaal je nou hoe dat verlengstuk er uit komt te zien? Dat is van vele factoren afhankelijk.

Denk bijvoorbeeld aan het werkend leven of de gezinssamenstelling. De één is gebaat bij een oase van rust om even te kunnen ontsnappen aan de intensieve baan, bij de ander is de tuin een levendige plek waar kinderen lekker kunnen ravotten.

Of wat denk je van een tuin met buitenkeuken, waar je zowel in stilte als met vrienden van kunt genieten? Er zijn in ieder geval een aantal zaken waar je op voorhand rekening mee kunt houden.

Vuurschaal in de tuin

Niet ieder weekend het gras maaien

Niet iedere levensstijl leent zich voor een onderhoud-intensieve tuin. Wanneer je overdag hard werkt ben je misschien wel erg blij dat je in je vrije tijd niet met de handen in de aarde hoeft te wroeten of een flink gazon hoeft te maaien.

Je wilt genieten van je tuin, zonder daar elk weekend naar om te hoeven kijken. Maak bijvoorbeeld een keuze voor een keramische tegel, modern en stijlvol. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm, minder glad dan natuursteen en kunnen ze tegen een stootje.

Kies je voor een gazon en wil je de gieter even laten staan? Een beregeningsinstallatie biedt uitkomst!

Afwisselende beplanting

Een kop warme choco bij de vuurtafel

Wanneer maak je het meest gebruik van een tuin? Iets waar je bij het ontwerp en beplantingsplan al rekening mee kunt houden.

Wil je een tuin waar je heel het jaar van kunt genieten? Zorg dan voor een beplantingsplan opgebouwd uit planten die elkaar afwisselen van het vroege voorjaar tot late najaar in bloei en blad-patronen.

In de winter buiten zitten kan ook. Maak dan gebruik van een mooi afdak, een vuurtafel zorgt ervoor dat je een extra kop chocolademelk met slagroom kunt pakken.

Ben je toch meer een koukleum en is de zomer echt jouw ding? Dan staat het buitenleven meer centraal. Denk dan bijvoorbeeld aan Domotica in de tuin, een technologie die we steeds vaker terugzien. Zo bedien je muziek, verlichting en andere apparaten vanaf de tablet of smartphone en kun je tot in de late uurtjes door borrelen.

Domotica in de tuin

Verantwoorde luxe

Ik wil later een tuin met een zwembad in de tuin

Deze zin heeft zo’n beetje iedere Nederlander weleens in de mond gehad. Op zich logisch, want een wellness-tuin draagt bij aan onze ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan een jacuzzi in de tuin waar je ook in de winter een glaasje champagne in kunt drinken, of een sauna waar je opgietingen voor je vrienden organiseert.

Ga je voor een zwembad en heb je het milieu hoog in het vaandel, kies dan voor een natuurbad of een zwemvijver. Minder opvallend dan een zwembad vanwege de ingetogen look, en vooral aangenaam om in te zwemmen omdat er geen chemicaliën nodig zijn om het water zuiver te houden. Water zuiverende planten in een apart gedeelte doen het werk voor je. En na een dagje zwemmen tem je, samen met vrienden en familie, de honger bij de bbq of pizzaoven.

Een tuin die bij je lifestyle past

Wat is jouw levensstijl?

Je leest het, zoveel levensstijlen, zoveel verschillende tuinen. Aan de tuin wordt vaak pas aan het einde van het budget aandacht besteed en dat is jammer! Je brengt er tenslotte veel tijd door en het kan een mooi verlengstuk zijn van het huis. Door slim te faseren voorkom je onnodige werkzaamheden en zit je er zowel binnen als buiten vorstelijk bij.

Ik ben benieuwd van welke tuin jij geniet of wat je op het oog hebt. Inspirerende voorbeelden zijn altijd welkom!

Beelden: StudioREDD 

Laat een reactie achter