Energiezuinig zijn kan ook met mooie apparaten

Energiezuinig zijn kan ook met mooie apparaten

Veel mensen willen graag bewust met hun energieverbruik omgaan. Maar comfort is ook belangrijk. Hoe bespaar je nu energie zonder woonplezier te verliezen? Het is mogelijk. Er zijn tal van energiezuinige apparaten die toch mooi, trendy én heel goed zijn. En energiebesparing is misschien wel het beste argument om nu eens dat oude spul te vervangen door mooie, nieuwe apparaten!

Apparatuur die helpt besparen in de keuken

Er zijn een aantal apparaten die veel energie verbruiken en die dus snel in aanmerking komen om te vervangen. De meeste van deze apparaten vind je in de keuken. En ook in het washok staan flinke verbruikers.

De grootverbruikers in de keuken zijn toch echt de koelkast, waterkoker, mixer en koffiezetter. Vooral wanneer deze apparaten wat ouder zijn zullen ze onnodig veel energie verbruiken. Tijd dus om het verbruik van deze apparaten te vergelijken met mooie en moderne alternatieven. En let op; goedkoop is soms duurkoop.

Een goed alternatief voor de waterkoker is de Eco Kettle. Dat is een waterkoker met twee waterreservoirs. Je pompt van het opslagcompartiment water naar het verhittingscompartiment. Enkel het water in dat laatste compartiment wordt gekookt. Zo kook je nooit te veel water. Een waterkoker met een bijzonder ontwerp dus.

En wat denk je van de prachtige kranen van Quooker? Die zijn erg makkelijk maar ook heel energiezuinig. De kranen hebben een kokendwater-reservoir. Technisch lijkt dit reservoir op een thermoskan. Het water wordt constant op 110 graden gehouden, waar erg weinig energie voor nodig is. Zou je misschien niet verwachten, maar het is een goed en vooral mooi alternatief voor de waterkoker dus.

Stomen is veel energiezuiniger dan koken of bakken. Zo is een rijstkoker efficiënter dan een pannetje water. Een rijstkoker kan ook pasta, groenten en vis stomen. Een leuk apparaat om gemakkelijk energie mee te besparen. En er zijn tal van mooie designs, zoals de Steba RK3 of de Crock Pot. Koken wordt zo ook sneller en makkelijker.

Apparatuur die helpt besparen in de woonkamer

Als we van de keuken naar de woonkamer gaan, zijn er tal van gelikte apparaatjes die je helpen energie te besparen. Bijvoorbeeld de slimme thermostaat. Ze zien er veel mooier uit dan de ouderwetse thermostaat, maar zorgen ook voor meer zuinigheid in energieverbruik. Zo kun je instellen dat de kachel enkel aanslaat op een hogere temperatuur wanneer de thermostaat eens in de twee uur beweging detecteert. Verder kan een slimme thermostaat de kamer modulair verwarmen. Dat betekent dat de kachel in stapjes verwarmt. En dat is veel zuiniger dan volop stoken.

Het energieverbruik van verschillende soorten lampen vergelijken kan helpen energie te besparen. Hoe lager het wattage, hoe minder energie er wordt verbruikt. Je wilt natuurlijk wel voldoende licht houden om bijvoorbeeld bij te lezen, maar voor een dressoirlampje heb je geen 60 Watt nodig. Schemerlampen hebben vaak voldoende aan 20-40 Watt.

Wil je al een tijd die lelijke lamp vervangen? Nu heb je een goede reden. Al gaat het eigenlijk vooral om het bolletje dat je erin draait… En let op het aan laten staan van verlichting; laat ze uit als je niet in een ruimte bent.

Goedkope tarieven helpen ook

Naast het vervangen van oude apparaten en het zuiniger omgaan met de apparaten die je hebt, kan het ook geen kwaad om van energieleverancier over te stappen. Het kiezen voor energie vergelijken kan veel inzicht geven in contracten met lage energietarieven. Kan het goedkoper? En kan het daarbij ook nog eens groener (mocht je ook willen besparen voor het milieu)? Tegenwoordig is de goedkoopste leverancier lang niet altijd grijs.

Misschien kun je twee vliegen in een klap slaan: een goedkopere en ook groenere energierekening. Het geld dat je uitspaart kun je vervolgens in je keuken stoppen. Kijk eens online naar wat voor woonwebwinkels er zijn en wat je daar eventueel op de kop kunt tikken!

Laat een reactie achter