Een fotocollage maken is snel en gemakkelijk

Fotocollage maken

De afgelopen jaren is het leven steeds meer digitaal geworden. Dat is op allerlei vlakken te merken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s. De meeste foto’s zijn tegenwoordig opgeborgen op iPads, telefoons en computers. Dat is natuurlijk zonde.

Het is namelijk veel leuker om een mooie collage te maken die je gezellig in de huiskamer kunt maken. Dat is enorm gezellig, daarnaast is een fotocollage ook nog eens veel makkelijker te maken dan je denkt.

Stap 1: kies veel foto’s
Dit is eigenlijk het taakje dat het meeste werk kost. Pak dus wat lekkers en al je apparaten erbij. Selecteer alle foto’s die je leuk vindt en breng deze naar een apart mapje op je computer of apparaat. Houd er in deze fase nog geen rekening mee hoeveel foto’s je uiteindelijk ongeveer nodig hebt. Het is vooral belangrijk dat je alle foto’s selecteert die je leuk lijken. Een definitieve selectie maak je later.

2. Hoeveel foto’s heb je nodig?
Als je alle foto’s hebt geselecteerd die je leuk vindt dan is het tijd om echt de collage te maken. Als je enorm veel foto’s hebt zal je moeten gaan selecteren. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere collages te maken. Je kunt deze groeperen aan de hand van kleur, levensfase, seizoen of per familielid. Toch is het ook leuk om de foto’s gewoon willekeurig te selecteren.

Mocht je weinig plek hebben of niet weten of je een fotocollage überhaupt wel leuk vindt, maak er dan gewoon één om te testen. Tip: bewaar de overige foto’s wel mocht je het leuk vinden om een fotocollage te maken.
Waar je jezelf ook zeker niet te druk om moet maken is de grootte van de foto’s. Met vrijwel ieder programma is de grootte van een foto aan te passen. Mocht het allemaal net niet uitkomen, dan is dat altijd simpel op te lossen.

3. Kies voor een gratis bewerkingsprogramma
Waar je vroeger moest knippen en plakken, hoeft dat tegenwoordig niet meer. Er zijn tegenwoordig enorm veel (gratis) programma’s om fotocollages te maken. Picasa is toch wel een van de meest bekende en volgens velen ook gebruiksvriendelijke. Het programma is door vrijwel iedereen te begrijpen omdat het enorm voor zich spreekt.

Wanneer je er niet helemaal uitkomt, kent het programma een goede hulpfunctie die je begeleidt bij wat je niet precies weet.
Je kunt zelfs een bepaalde toets gebruiken waarmee je Picasa zelf een fotocollage laat maken van de foto’s die je voorstelt. De randen zijn nog wit hierbij, dus je kunt de foto’s zelf in een volgorde zetten die jou aanspreekt. Het is als een soort van puzzel die stukje bij beetje af wordt.

Fotocollage maken en afdrukken

Het enorme voordeel dat Picasa heeft is dat je de collage dus helemaal zelf kunt bewerken. Je kunt gemakkelijk een filter toepassen of die vervelende rode ogen op een foto bewerken. Je kunt er ook voor kiezen om de collage eerst af te maken, waarnaar je er daarna een filter op kunt toepassen. Als je denkt klaar te zijn met de collage kan je deze gemakkelijk als een fotobestand opslaan op jouw computer.

4. De collage afdrukken en ophangen + genieten!
Als laatste stap is het natuurlijk belangrijk om jouw collage af te drukken op bijvoorbeeld canvas en thuis op te hangen. Het is wel belangrijk dat je collage scherp is, dus het is verstandig om voor een online service te kiezen.

Terwijl jouw collage bezig is af te drukken kan je alvast bedenken waar je deze op wil hangen. In de keuken, in de woonkamer of toch op het toilet? Eigenlijk komt een collage overal in huis wel tot zijn recht.

Laat een reactie achter