Hoe kies je het juiste matras?

Hoe kies je het juiste matras

Eens in de zoveel jaar is je matras aan vervanging toe. Een matras kopen doe je dus niet zo vaak. Je zult je verbazen hoeveel merken en mogelijkheden er zijn. Een goed matras wat bij je past is belangrijk om rug, heup en nekklachten te voorkomen. Waar let je op als je een nieuw matras koopt en welke soorten matrassen zijn er?

Polyether matras

De kern van dit matras bestaat uit polyurethaanschuim. Dat is een flexibel en veerkrachtig materiaal dat bestaat uit vele kleine cellen. Als het matras wordt ingedrukt veert het daarna terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Een matras van polyether is heel stevig, maar heeft geen goede ventilatie en ook geen goede vochtregulatie. Hierdoor slijt het materiaal snel.

Traagschuim

Een matras van traagschuim vormt langzaam naar je lichaam als het wordt ingedrukt en het wordt zachter door lichaamswarmte. Nadeel is dat het ook veel warmte vasthoudt. Gelukkig zijn er ook nieuwe technieken, waarmee traagschuim ook warmte kan reguleren. Meestal is alleen de bovenlaag van een traagschuim matras van traagschuim gemaakt. Een matras van traagschuim vormt zich goed naar je lichaam en is bij uitstek geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten.

Koudschuim matras

Ook een matras van koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan. Koudschuim is materiaal dat progressieve tegendruk biedt. Hoe harder je drukt, hoe meer het terugveert. Doordat koudschuim een open celstructuur heeft, is de veerkracht beter dan die van een polyether matras. Koudschuim biedt goede ondersteuning voor het hele lichaam

Pocketvering matras

Een matras met pocketvering is gemaakt van metalen veren die verpakt zijn in een zakje dat ook wel pocket wordt genoemd. De pockets kunnen los van elkaar bewegen. Er zijn pocketvering matrassen met 5- en met 7 zones. De zones zijn afgestemd op een specifiek gedeelte van het lichaam. Per zone wordt er gebruik gemaakt van verschillende hardheden in de pocketvering. Hierdoor wordt de wervelkolom goed ondersteund.

Binnenvering matras

Een binnenvering matras heeft net als een pocketvering matras metalen veren aan de binnenkant. Bij een binnenveringmatras zijn de veren met een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Het nadeel hiervan is dat het matras hierdoor hard wordt. Hierdoor worden de drukpunten van het lichaam niet individueel ondersteund.

Matras van latex

Een matras van latex is gemaakt van een kern van rubber. Rubber is een veerkrachtig materiaal. Nadeel van een latex matras is dat het warm kan aanvoelen omdat rubber niet ademt. Latex gaat vaak minder lang mee dan andere soorten matrassen. Een latex matras kun je zo’n 7 jaar gebruiken. Andere matrassen vaak 10 jaar.

Luchtgeveerd matras

De kern van een luchtgeveerd matras bestaat uit een zak van vinyl. De zak wordt gevuld met lucht en omsloten door latex of koudschuim. Het voordeel is dat dit matras geschikt is voor alle lattenbodems. Daarnaast is het flexibel en vormt zich goed naar het lichaam.

Wat is het juiste matras?
Je hebt hierboven kunnen lezen dat er veel verschillende soorten matrassen bestaan. Hoe kies je nu de juiste? Wat lekker ligt en slaap is voor iedereen anders. Koop je een nieuw matras, dan is het verstandig om naar je lichaamsgewicht te kijken. Ben je zwaarder dan 80 kilo? Dan kun je het beste kiezen voor een progressief matras. Dit is een matras met een goede basislaag zoals koudschuim. Ga je binnenkort een nieuw matras uitkiezen? Dan kun je het beste eerst om deskundig advies vragen of het matras een tijdje uitproberen. Bij MorningstarSleeps bedden en matrassen hebben ze een makkelijke chatfunctie voor je vragen en kan je op alle matrassen 100 nachten proefslapen! Is het matras niet goed? Dan wordt het gratis weer bij je opgehaald.

 

Laat een reactie achter