Houten vloer opknappen zonder schuren: zo doe je dat!

Houten vloer opknappen zonder schuren, zo doe je dat

Stel je voor: je hebt net een nieuw huis gekocht en de houten vloer is vies, oud en heeft veel beschadigingen. Of je hebt zelf een oude vloer die wel een opknapbeurt kan gebruiken. Het liefst zou je de vloer eens flink willen renoveren, maar schuren is wel echt het laatste waar je zin in hebt. Daarnaast is er ook lang niet altijd tijd of budget voor gereserveerd. Is het dan mogelijk om de vloer op te knappen zonder dat je de vloer hoeft te schuren?

Bepaal waarmee de vloer is afgewerkt

Het allerliefst zou ik je willen vertellen dat het altijd mogelijk is om een houten vloer op te knappen zonder dat je hoeft te schuren, maar helaas is dat niet helemaal waar. Om te bepalen of de vloer wel of niet geschuurd dient te worden, is het belangrijk om eerst te achterhalen waarmee de vloer voorheen is afgewerkt. Bevat jouw houten vloer een laklaag? Dan is het opfrissen van de vloer vaak een lastige klus. Lak creëert een dikke laag op het hout waardoor het beschermd wordt tegen vocht, vuil en beschadigingen. Echter is deze laag lastig (plaatselijk) bij te werken zonder dat er eerst geschuurd wordt. Bij een geoliede vloer is dat anders. Hoewel een (kleur)olie hout doorgaans minder goed beschermd dan een lak is het wel gemakkelijker om op te frissen.

Geoliede vloer

Is de vloer behandeld met een olie? Dan is het mogelijk om de vloer op te knappen zonder schuren. Wil je echter een andere kleur op de vloer aanbrengen? Dan is het niet altijd nodig, maar zouden we het je wel aanraden. Door de vloer kaal te schuren zorg je voor een optimaal en egaal oppervlak waar een nieuwe behandeling goed aan kan hechten. Bovendien zorgt het schuren ervoor dat alle krassen en vlekken verdwijnen waardoor je weer met een optimale basis begint. Mocht je niet helemaal zeker weten welke kleur je op de vloer wilt, vraag dan eerst een sample aan. Zo kun je testje maken op een plankje van de vloer om zo te checken of de uitstraling past bij je verwachtingen.

Vloer opfrissen zonder schuren

Wil je de vloer enkel opfrissen? Dan kan dat op een geoliede vloer prima zonder schuren. De Vloeibare Was Opfrisser van Osmo is speciaal ontwikkeld voor het incidenteel opfrissen en onderhouden van houten vloeren. Dit product zorgt ervoor dat de vloer wordt gereinigd en wordt gevoed wordt met de juiste hoeveelheid was.

De Vloeibare Was Opfrisser is zeer gemakkelijk in gebruik. Nadat je de vloer hebt gereinigd zoals je gewend bent is het middel gemakkelijk aan te brengen. Meng het product aan met water in de mengverhouding 1:1. Daarna kan het gemakkelijk met een vochtige dweil of doek op de vloer worden aangebracht.

Vloer renoveren zonder schuren

Is er voor jouw vloer meer nodig dan een enkel een opfrisbeurt? Wellicht is de Osmo Renovatie Bundel, bestaande uit een Intensief Reiniger en Onderhoudsolie,  dan wel een oplossing voor jou. Osmo Intensief Reiniger is een zeer krachtige reiniger die vuil uit het hout verwijderd en het oppervlak schoon maakt voor een nieuwe behandeling. Let op: het is geen stripper, het kan geen oude behandelingslagen verwijderen. Na het reinigen is het belangrijk om het oppervlak te voorzien van een nieuwe behandeling. Daarvoor kun je de Osmo Onderhoudsolie gebruiken. Deze onderhoudsolie voorziet de vloer van een nieuwe beschermlaag tegen vocht, vuil en krassen en geeft de vloer een gezonde uitstraling.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter