In 5 stappen een terras aanleggen met vlonderplanken

Terras in tuin met vlonderplanken

Momenteel staan we op de schaatsen, maar volgende week beloofd het toch alweer lente weer te worden. En dus tijd om ook buitenshuis aan de slag te gaan. Ik ben enorm fan van hout, zowel qua kleur als materiaal en dus gebruik ik dit ook het liefste rondom het huis. Zo heb ik het plan om mijn toekomstige dakterras met houten planken aan te leggen. Maar wat komt hier bij kijken?

Type vlonderplanken

Voor het aanleggen van een terras, of dit nu op een dak is of in de tuin, kun je vlonderplanken gebruiken. Deze planken zijn weer verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals bamboe, hardhout, geïmpregneerd hout, Douglas hout en kunststof (composiet). Elk type materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Ik licht er 3 toe.

Bamboe vlonderplanken

Bamboe is uitermate geschikt voor terrassen bij en aan het water, of aan een zwembad. Bamboe is namelijk erg hard en neemt daardoor bijna geen vocht op. Daarnaast gaat bamboe zo’n 20 tot 25 jaar mee. Dus een goede keuze voor de langere termijn wanneer je een terras dichtbij het water maakt.

Zwembad met vlonderplanken

Geïmpregneerde vlonderplanken

Het voordeel van geïmpregneerde vlonderplanken ten opzichte van bijvoorbeeld hardhouten- of Douglas vlonderplanken, is dat deze beter tegen de verschillende weersinvloeden kunnen. Komt het terras echter onder een overkapping, dan kun je eventueel ook kiezen voor een houtsoort welke niet geïmpregneerd is.

Kunststof (composiet) vlonderplanken

Composiet vlonderplanken lijken van hout, maar zijn deels van kunststof. Het grote voordeel hiervan is dat het veel meer onderhoudsarm is dan bamboe- of geïmpregneerde vlonderplanken. Een ander voordeel van composiet vlonderplanken is dat deze niet glad worden. Ideaal met het huidige winterse weer dus! En natuurlijk kan het niet splinteren, dus in de zomer kun je met een gerust hart met blote voeten op je terras lopen.

In 5 stappen je terras aanleggen

Als je weet welk type vlonderplanken je kiest voor je terras, dan kun je aan de slag met het aanleggen. Dit kan in slechts 5 stappen!

Stap 1 – tegels leggen

Als basis moet je tegels leggen. dit zorgt voor een stevige basis. Kies hiervoor van die vierkante grijze basistegels. Leg de eerste tegel in de hoek waar je begint en leg vervolgens om de 40 cm een nieuwe tegel. Bestaat jouw terras momenteel al uit tegels of beton (bijvoorbeeld bij een dakterras), dan kun je stap 1 overslaan.

Stap 2 – worteldoek

Om te voorkomen dat er onkruid gaat groeien onder het houten terras, is het raadzaam om een worteldoek te spannen. Op een dakterras kan ook deze stap eventueel overgeslagen worden.

Stap 3 – onderbalken plaatsen

De vlonderplanken worden straks op deze onderbalken bevestigd. Belangrijk is dat deze haaks op de onderbalken geplaatst worden. Bepaal dus hoe je jouw vlonderplanken wilt leggen (lengte of breedte) en op basis daarvan plaats je de onderbalken.

Wanneer je stap 1 gedaan hebt, plaats je de onderbalken in het midden van de tegels. Heb je stap 1 overgeslagen, zorg dan dat de balken zo’n 65 cm van elkaar liggen. Natuurlijk kun je ook voor een kleinere ruimte kiezen, dan gebruik je meer onderbalken.

Stap 4 – vlonderplanken bevestigen

Zoals in stap 3 al aangegeven, moeten de vlonderplanken haaks op de onderbalken bevestigd worden. Bevestig de vlonderplank aan beide uiteinden en in het midden aan de onderbalk.

Leg vervolgens de volgende plank ernaast, op 0,5 cm afstand van de eerste plank en bevestig ook deze plank aan de onderbalken. Herhaal deze handeling tot het hele terras aangelegd is.

Stap 5 – Afwerking

Nu het terras aangelegd is, kun je de voorkant van het terras afwerken. Je kunt hiervoor een vlonderplank smaller zagen, zodat deze het terras afdekt. Zo heb je een prachtige afwerking.

Eventueel kun je het terras nog verder afwerken met plinten. Ook hiervoor kun je de vlonderplanken gebruiken wanneer je deze smaller zaagt.

Dakterras met vlonderplanken

En nu genieten!

Ik moet nog even wachten tot ik mijn dakterras kan aanleggen. Eerst ben ik nog druk bezig met het inrichten en opknappen van mijn huis zelf. Hopelijk volgend jaar het dakterras aanleggen. Ik weet wel dat ik voor composiet vlonderplanken ga kiezen. Ik ben namelijk een fan van onderhoudsarm!

Laat de lente nu maar beginnen!

Bron foto’s: iStockphoto

Een reactie op “In 5 stappen een terras aanleggen met vlonderplanken

  1. Ingaras zegt:

    Wonderful post! I find that doing small things throughout the day to reduce clutter (whether physical or mental) and get everything organised is key to how I feel while working. Reading is definitely one of my favourite activities and has so many benefits, so I always try to find some slots in my schedule to catch up with a good book or article. Thanks for sharing your tips! ?

Laat een reactie achter