Interieurverandering te lijf in 5 stappen!

Interieurverandering te lijf in 5 stappen!

Veranderen van interieur is voor veel van ons toch een opgave. Interieurjunkie, liefhebber of leek; naast tijd neemt de ene actie weer een ander gevolg met zich mee. Of het veranderen nou uit passie of uit pure noodzaak is; het is goed om te weten uit welke elementen jouw interieur bestaat zodat je in alle creatieve chaos toch nog wat structuur kunt aanbrengen.

Het fundament van jouw interieur heb je te pakken wanneer je verandering te lijf gaat met behulp van de ‘5 interieur pilaren’.

Het interieur laat zich opdelen in vijf belangrijke onderdelen: plafond, wand, vloer, meubelen en accessoires. Alle vijf zijn belangrijk om een harmonieus interieur te creëren.

Aan de start van verandering vinden we het plafond. Dit omdat het èn heel praktisch is – geen spetters op je pas geverfde muur of gelegde vloer – èn omdat je met het plafond een keuze maakt die gevolgen heeft voor elke volgende stap. Het traditionele beeld van het plafond, zoals veel van ons deze kennen, is de variant waarbij het plafond lichter is dan wand en vloer.

2 | plafond-1

Dit zegt niet dat deze optie daarom het beste is. Met het plafond zijn veel optische effecten te behalen. Hoe donkerder het plafond, hoe lager de ruimte optisch lijkt. Hoe lichter het plafond, hoe hoger de ruimte optisch lijkt. Kies je voor een plafond in dezelfde (lichte) kleur als de muur, dan lijkt de ruimte groter doordat je geen scheidingslijnen ziet.

2 | plafond-2

Als het plafond eenmaal in de verf zit, zak je naar beneden voor de wanden. ‘Donkere’ kleuren op tegenoverstaande wanden versmallen de ruimte en maakt de ruimte optisch dieper. Lichte kleuren op tegenoverstaande wanden hebben precies het omgekeerde effect, deze truc maakt de ruimte optisch breder en korter.

3 | wand

Als de keuzes voor de wanden zijn gemaakt kan de vloer aangepakt worden! Vloeren zijn er in alle soorten en maten, wat jij mooi vindt is erg persoonlijk! Bij het leggen van een vloer in stroken, of dit nou hout, laminaat, pvc of vinyl is of misschien zelfs vloerbedekking heb je twee manieren om het leggen te benaderen.

De stroken kun je met het licht mee leggen zodat je optisch het licht door de ramen de ruimte in brengt. Of je legt de richting van de stroken zo dat je de kamer optisch breder of langer kan maken.

The fun part

Bovenstaande doet heel erg veel voor het eindresultaat maar levert nog weinig sfeer op. Met meubelen en accessoires geef je de ruimte meer ‘body’. Meubelen geven menselijke maat aan een inrichting waardoor jij je niet verloren voelt in de ruimte, hebben een hoge akoestische waarde en laten de eerste vertaling zien van je eigen persoonlijkheid wat je interieur eigen maakt!

4 | meubelenGa op zoek naar harmonie qua kleur en materiaal. Herhaling van kleuren op verschillende plekken zorgt voor balans. Bang dat je interieur saai wordt? Kies verschillende structuren in dezelfde tinten. Op deze manier hou je het interieur spannend.

Trends zijn belangrijk en erg leuk maar veranderen vaak! Ga in je interieur in de basis voor elementen die dicht bij jezelf staan. Verknocht op dat ene antieke krukje of die opzichtige vaas? Zet het gewoon neer!

6 | accessoires

7 | accessoires

Met de 5 interieurpilaren heb je de kern te pakken bij veranderingen. Gaan jullie zelf ook zo gestructureerd aan de slag of hebben jullie eigen tips en trucs? Deel ze op Woontrendz.

Bronnen: Koenders Interieurontwerp & Styling en Pinterest

Laat een reactie achter