Met deze 3 tips maak je jouw keukenmachine in een handomdraai brandschoon


Keukenmachine schoonmaken

Er zijn behoorlijk wat mensen die over een keukenmachine beschikken. Dergelijke apparaten worden bijvoorbeeld gebruikt om allerlei ingrediënten door elkaar te mixen. Ideaal, want je hoeft dit niet langer handmatig te doen. Zo’n apparaat mag dan handig in gebruik zijn, het schoonmaken is vaak een crime. Met deze 3 tips wordt dat echter een fluitje van een cent.

1. Wat kan er in de vaatwasser?

Heb je een keukenmachine gebruikt bij het bereiden van jouw maaltijd? Dan moet je deze naderhand schoonmaken. Dit is bij de ene machine een stuk makkelijker dan bij de andere. Zo zijn er bijvoorbeeld keukenmachines waarbij je alles met de hand schoon moet maken. De onderdelen zijn soms niet afneembaar of ze zijn niet vaatwasserbestendig.

Kijk altijd eerst of er bepaalde onderdelen in de vaatwasser kunnen voordat je met de handmatige schoonmaak begint. Op de doos staat vaak aangegeven of de onderdelen vaatwasbestendig zijn. Heb je een KitchenAid keukenmachine? Dan kun je de afneembare onderdelen vaak zonder problemen in de vaatwasser doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bak en de garde. Doe de keukenmachine zelf nooit in de vaatwasser. Indien je dit wel doet, kun je op zoek naar een nieuw apparaat.

2. Pas op met het reinigen van messen

Een andere geliefde keukenmachine is de blender. Deze wordt in menig keuken in Nederland gebruikt. Dit apparaat is ideaal om voedsel te vermalen. Zo maak je bijvoorbeeld makkelijk en snel smoothies met deze keukenmachine. Het reinigen ervan is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je de messen van de meeste blenders tegenwoordig makkelijk verwijderen, zo ook die van de KitchenAid blender.

Sommige mensen doen het mes van een blender in de vaatwasser. Dit is niet verstandig, want hierdoor heb je minder lang plezier van het mes. Was deze daarom handmatig af. Pas hierbij goed op, want de messen van de blender zijn vaak ontzettend scherp. Laat het mes niet weken in water of een bepaalde vloeistof. Maak hem direct schoon en droog hem goed af. Laat hem eventueel nog even nadrogen op het aanrecht. Plaats het mes in ieder geval nooit nat terug in de blender.

3. Gebruik een vochtige doek voor de basis van de machine

Van moderne keukenmachines zijn veel onderdelen afneembaar. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld in de vaatwasser doen of met de hand afwassen. De machine zelf kan ook smerig worden tijdens het gebruik ervan. De basis van het apparaat is niet bestand tegen water. Beperk je dan ook tot een vochtige doek wanneer je de machine zelf schoon gaat maken. Dompel hem niet onder in water en doe hem al helemaal niet in de vaatwasser. Wanneer je het apparaat afneemt met een vochtige doek, wordt de basis vaak goed schoon. En bovendien kun je zo jarenlang genieten van jouw keukenmachine.

Laat een reactie achter