Deze verlichting heb je nodig in je keuken

beton grijze metalen hanglamp percival

Goede verlichting is enorm belangrijk in de keuken. Niet enkel om te koken, maar ook voor het bereiden van het eten, of tijdens het eten. En eigenlijk heeft elke bezigheid een ander type licht nodig. Toen mijn vriend en ik met onze keuken bezig waren, hebben we dan ook best lang gedaan over het kiezen van de lampen in onze keuken. Eigenlijk ben ik nog niet helemaal tevreden en dus ben ik eens online gaan rondneuzen naar de mogelijkheden en heb ik inspiratie opgedaan bij Lampen24. Nu ik weet welke verlichting je nodig hebt in je keuken, deel ik deze tips met jou!

Keukenverlichting

Eerlijk gezegd wist ik helemaal niet hoeveel verschillende soorten verlichting je in de keuken kunt plaatsen. Maar na wat speurwerk online voor mijn eigen keuken, kwam ik erachter dat er echt veel keuze is én je veel verschillende soorten verlichting nodig hebt. Je kunt kiezen voor LED spots of strips, voor moderne lampen of voor design lampen, maar elk type verlichting heeft een eigen doel. Voor mijn gevoel kunnen we de soorten verlichting en lampen voor de keuken dan ook indelen in 4 soorten:

  • Werkbladverlichting
  • Keukenkast verlichting
  • Wandlampen
  • Plafondlampen & hanglampen

Plafondlampen & hanglampen

Hiermee begon mijn zoektocht destijds. Ik vond dit een enorme uitdaging. In ons appartement hadden we namelijk enkel in het midden van de keuken de aansluiting voor een plafondlamp, maar we hebben de keuken zo ingericht dat er ook een eetkamertafel staat. Kortom, onze verlichting moest zowel de keuken verlichten, als de eetkamertafel.

cosma vierlamps led plafondlamp spots

Daarom koos ik voor plafondspots. Zo konden 3 van de 5 spots op de keuken gericht worden en de andere 2 spots op de eetkamertafel. Een goede oplossing dacht ik zelf! Echter bleek al snel dat dit licht toch te weinig was aan de eetkamertafel. Uiteindelijk hebben wij daarom ook nog een hangendelamp gekocht die dimbaar is en recht boven onze eetkamertafel hangt. Ideaal voor de romantische etentjes! (Nu moet mijn vriend alleen die kabel die over het plafond loopt nog een keer mooi wegwerken ;-))

Tip: Plafondspots zijn ideaal om op verschillende delen van je keuken te richten

Wij hebben ook nog een eetkamertafel in de woonkamer staan. Daar zou ik graag deze lamp (zie foto hieronder) hangen: een combinatie van strak en robuust met hout. Heb jij een robuuste, industriële keuken, dan staat deze plafondlamp vast ook perfect in jouw keuken.

Hout en beton led hanglamp kati

Wandlampen

Zelf heb ik geen wand lampen in de keuken, maar bij een grote keuken, kun je zo wel meer sfeer creëren in je keuken. Ook kan een wand lamp een goede aanvulling zijn op de plafondlamp om zo ook de muren rondom meer te verlichten. Hoe lichter een ruimte, hoe groter deze lijkt!

Tip: Wandlampen zorgen voor extra sfeer en maken de ruimte lichter

Werkbladverlichting

Deze verlichting vind ik zelf het allerbelangrijkste van mijn keuken. Ik houd namelijk van koken, zo heb ik vandaag nog heerlijke risotto gemaakt. Maar ik sta ook regelmatig enkele uren in de keuken om de echte Italiaanse saus te maken voor lasagne. Goede keukenverlichting is voor mij dus een eerste levensbehoefte en werkbladverlichting is dus een must. Niet enkel tijdens het koken, maar vooral ook tijdens de voorbereidingen van het koken heb je goed licht nodig. Het hebben van goede werkbladverlichting is daarom echt een must in een keuken.

Werkbladverlichting Lampen24

Afhankelijk van je type keukenkastjes boven het werkblad kun je kiezen voor diverse opties, zoals LED spotjes of een LED strip. Wij hebben gekozen voor een LED strip (zie onderstaande foto) omdat ons middelste kastje zo’n uitdruipkastje is (dat hebben ze hier in Italië allemaal). En zo’n uitdruipkastje heeft geen onderkant, dus daar zou dan geen LED spotje kunnen. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een combinatie van deze twee opties.

Tip: Kies zorgvuldig goede werkbladverlichting, een musthave in iedere keuken!

Keuken met led strip als werkbladverlichting

Keukenkastverlichting

Dit is dus zo’n type verlichting die ik (wij) vergeten zijn. Wij hebben een hele mooie kastenwand in de keuken die 2 meter hoog is en behoorlijk diep. Ideaal voor het opbergen van veel spullen. Maar eerlijk gezegd zou ik het fantastisch gevonden hebben als mijn kasten van binnen ook verlichting hadden, net zoals de koelkast dit heeft wanneer je deze open doet. (Overigens vind ik dit ook van mijn kledingkasten, daar had ik ook kastverlichting in moeten doen)

Tip: Kastverlichting is super handig en maakt het zoeken naar producten een stuk makkelijker!

Keukenverlichting inspiratie

Zoals ik in het begin van deze blogpost al aangaf, ben ik online gaan rondneuzen naar alle mogelijkheden voor verlichting in de keuken. Onder anderen heb ik heel veel verschillende lampen bekeken bij Lampen24. Deze online webshop in lampen heeft een enorm aanbod (meer dan 30.000 producten!) en dus is deze site een perfect startpunt wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting. Dit bedrijf begon inmiddels 20 jaar geleden al en kan zich met recht dus een expert op het gebied van verlichting noemen.

En wat voor verlichting heb jij in jouw keuken? En heb jij nog tips voor keukenverlichting?

Laat een reactie achter