Een stukje bewust en een stukje sfeer

Duurzaamheid - LED verlichting

Duurzaamheid is belangrijk. Wij willen immers ook dat de wereld er nog zo mooi en netjes uitziet als onze achterkleinkinderen 35 jaar zijn. Zorg daarom dat je ook jouw interieur bewust inricht en dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de sfeer!

Wil jij in jouw huis meer rekening houden met duurzaamheid? Begin dan bij het optimaliseren van de verlichting. Inmiddels kun je bijna al je lampen vervangen door LED lampen. Okee, LED lampen zijn iets meer aan de prijs dan de goede oude gloeilamp, maar deze investering verdien je vaak al binnen 1 jaar terug! Ze gaan namelijk lang mee en verbruiken ook nog eens minder energie. Kortom, een win-win situatie voor de toekomst én voor jouw portemonnee.

Besparen met LED verlichting

Hoeveel je kunt besparen met LED verlichting is afhankelijk van de huidige verlichting die je in je woning gebruikt. Een LED lamp gaat ongeveer 50x langer mee dan een gloeilamp of halogeen verlichting. Daarnaast bespaar je tot 90% op je energiekosten met LED verlichting.

Let op dat de wattage van je oude gloeilampen niet overeenkomen met de wattage van LED lampen. Afhankelijk van het merk, kun je hier globaal vanuit gaan qua omrekenen van het aantal Watt van je oude lamp naar een nieuwe LED lamp:

  • Gloeilamp 25 Watt = LED lamp 4 Watt
  • Gloeilamp 40 Watt = LED lamp 6 Watt
  • Gloeilamp 60 Watt = LED lamp 10 Watt
  • Gloeilamp 75 Watt = LED lamp 12 Watt

Ook sfeer in je huis met LED lampen!

Ook LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Zo kun je kiezen voor (zeer) warm wit tot daglicht. Wil jij sfeer in je interieur, kies dan dus voor warm wit licht. Heb je nieuwe lampen nodig in de badkamer, of op een werkkamer, kies dan voor daglicht.

De kleurtemperatuur van lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). De meeste verlichting is gewoon wit, maar er zijn ook blauwe, gele of rode lampen verkrijgbaar. De kleur wit van lampen kan sterk verschillen. Hoe lager de Kelvinwaarde, hoe warmer (roder) het licht is. Wil jij meer sfeer in jouw woning, kies dan dus voor LED lampen met een lage Kelvinwaarde!

  • 1700K t/m 2700K = (zeer) warm wit
  • 3000K t/m 4000K = Koel (neutraal) wit
  • 6500K = daglicht

Daarnaast kun je kiezen voor dimbare LED verlichting. Op die manier kun je zelf de lichtsterkte bepalen en zo ook spelen met de sfeer in jouw huis.

Heb jij al LED verlichting in jouw huis?

Bron foto: iStockphoto

Laat een reactie achter