De meest duurzame woontrend van 2018

Energie vergelijken

Ieder jaar zijn er weer nieuwe, hippe woontrends om je huis zo gezellig en trendy mogelijk te maken. Dit jaar staat wonen vooral in het teken van duurzaamheid. Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk? En hoe kun je deze trend toepassen in jouw woning? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij.

Duurzaam wonen

Wat is duurzaam wonen eigenlijk? Wanneer je duurzaam leeft en consumeert, verklein jij de ecologische voetafdruk die jij achterlaat. Dit betekent dus dat je door jouw manier van leven weinig tot geen schade toedient aan je omgeving en het milieu. Er zijn heel veel verschillende manieren om bewuster en duurzamer te leven. Door een aantal kleine aanpassingen zorg je er al snel voor dat je minder afval produceert en zorgt voor een beter milieu. En nog een voordeel: je bespaart door duurzaam te wonen vaak ook nog eens een hoop centen.

Hoe kun je duurzaam leven?

Wil jij graag duurzamer wonen? Zorg dan voor een aantal aanpassingen in je dagelijkse routine. Douche bijvoorbeeld iets korter dan je gewend bent, of zet de kraan halfopen. Ook dan komt er namelijk al genoeg water uit de douchekop om je heerlijk te kunnen wassen.

Door dit trucje bespaar je een hoop water, en dus ook geld.

Bovendien is een korte douche ook veel beter voor je huid!

Ben je toe aan een nieuw interieur of wil je graag een nieuw meubel? Kies dan voor tweedehands spullen of kies producten die gemaakt zijn van duurzame of gerecyclede materialen. Duurzame materialen zijn misschien iets duurder, maar ze gaan vaak langer mee waardoor je op de lange termijn goedkoper uit bent.

Een andere kleine aanpassing met grote gevolgen is het lager zetten van de verwarming. In de winter voelt dat misschien een beetje gek, maar door de verwarming één of twee graden kouder te zetten, bespaar je op onnodig hoge stookkosten. Heb je het toch nog fris in huis? Doe dan de gordijnen dicht, steek kaarsjes aan en pak er een lekker warm plaid bij. Zo maak je het toch nog warm en gezellig in huis, en ben je ondertussen nog milieubewust bezig ook.

Ben je ondanks deze aanpassingen nog steeds veel geld kwijt aan je energierekening? Dan is het misschien verstandig om over te stappen van energieleverancier. Energie vergelijken is belangrijk om erachter te komen of je niet teveel betaalt, en misschien ben je zelfs voordeliger uit wanneer je overstapt op duurzame, groene energie. Wil je graag energie vergelijken? Houdt dan rekening met hoe groot jouw huishouden is en hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan energiekosten. Zo weet je zeker dat je een contract afsluit dat goed past bij jouw (financiële) situatie.

De voordelen van duurzaam wonen

Duurzaam wonen is helemaal van het geitenwollen-sokken-imago af en is hipper dan ooit. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu en je jouw maatschappelijke en ecologische voetafdruk verkleint, maar ook omdat je er een hoop geld door kunt besparen. Zo ben je niet alleen goed voor mens, dier en milieu, maar ook voor je portemonnee.

Een reactie op “De meest duurzame woontrend van 2018

  1. Martijn Ensink zegt:

    Goed om ook eens de duurzaamheid in je interieur te bespreken. Een goede investering is op den duur meer waard en veel ‘afgeschreven’ meubelen kunnen toch weer een tweede of derde leven krijgen :-)

Laat een reactie achter