Zo kies jij de perfecte lamp uit

De juiste lamp kiezen

Wij leggen je haarfijn uit hoe je als een expert nieuwe lampen uitkiest! Waarom dit artikel?

Een goede lamp is als een modeaccessoire: hij heeft niet de hoofdrol, maar heeft wel de macht om een plaatje te maken of te breken. En – in tegenstelling met armbanden en oorbellen – zorgt een je lamp er bovendien voor dat je ’s ochtends je tenen niet stoot tegen de deurpost, of met twee verschillende schoenen naar je werk vertrekt.

Het liefst vind je dan ook een lamp die zowel functioneel is als een aanwinst voor je interieur. Maar hoe pak je dit succesvol aan? In dit artikel leren we jou hoe je in vier stappen de juiste verlichting uitkiest!

Stap 1: Bepaal welk model lamp je wilt

Voor verschillende modellen gelden verschillende uitgangspunten; je kunt ze simpelweg niet over één kam scheren. De gangbaarste manier om lampen in te delen is als hanglamp, vloerlamp of tafellamp. Pas wanneer je weet welk model je wilt kun je beginnen met nadenken over de juiste vorm en kleur.

Stap 2: Kies de juiste afmeting

Ga je op zoek naar een tafellamp, meet dan vooraf de afmetingen van je tafel op. Idealiter is je lamp niet meer dan anderhalf keer zo lang als de tafel waar deze op komt te staan en overlapt hij de tafel niet.

Bij hanglampen speelt de hanghoogte een belangrijke rol. Om hoofdstoot-partijen te voorkomen kies je een hoogte/afmeting waarbij je de lamp niet kunt aanraken als je je arm uitstrekt.

Komt je lamp boven de tafel te hangen, houd dan ditzelfde principe aan – maar dan gemeten vanaf een zittende positie!

Hanglamp in de slaap-woonkamer

Stap 3: Welke stijl past bij jou?

Wie op zoek gaat naar een lamp belandt in een moeras van woonstijlen. Ga je voor klassiek, modern, vintage, of toch misschien 60’s…? Houd bij het uitkiezen van je lamp zeker rekening met de uitstraling van je interieur – maar staar je er zeker niet blind op. Ieder materiaal heeft namelijk zo z’n eigen effect, ongeacht de stijlstempel die erop gedrukt is. Ook voor tafellampen geldt: zolang ze niet vloeken met het object waar ze op staan dan zit je praktisch altijd goed.

Koperen hanglamp in de woonkamer

Stap 4: Zet je esthetische bril op

Proportie – Bij mooi-geproportioneerde tafellampen bedraagt de hoogte van de kap maximaal 2/3e van de hoogte van de standaard. Bij een grotere kap raakt de kap uit balans – in ieder geval esthetisch gezien! Bij vloerlampen staat deze verhouding op 1/4e.

 

Laat een reactie achter