Schaduw creëren bij je tuinset met behulp van een parasol

Witte stokparasol Woontrendz

Ook in Nederland kan het flink warm worden in de zomer. We genieten dan met z’n allen volop van de zon in onze tuin. Het is belangrijk om ook een schaduwplek in je tuin te creëren, zodat je even uit de zon kunt zitten. Een parasol is daar ideaal voor.

Een parasol kun je eenvoudig verplaatsen. Zo bepaal je zelf waar en wanneer je schaduw creëert in je tuin! Hoe bepaal je nou welke parasol het beste in jouw tuin of op jouw balkon past? Ik zocht het voor je uit, zodat jij de perfecte schaduw plek kunt creëren bij jouw tuinset.

Met een parasol bepaal je zelf waar en wanneer je schaduw creëert!

Vierkante of ronde parasol?

Qua parasol kun je kiezen voor verschillende vormen: een ronde parasol of een vierkante/ rechthoekige parasol. Het voordeel van een ronde parasol is dat deze eenvoudig te sluiten is wanneer je deze boven een tafel plaatst. Met een vierkante of rechthoekige parasol lukt dit vaak niet, omdat de hoeken dan te lang zijn en tegen de tafel komen. Heb je dus een tuinset waar je de parasol door de tafel wilt doen, dan kun je het beste voor een ronde parasol kiezen.

Ronde stokparasol

Het voordeel van een vierkante of rechthoekige parasol is dat je deze tegen een muur kunt plaatsen. Zo kun je een grote schaduwplaats maken. Daarnaast biedt een vierkante of rechthoekige parasol ook net iets meer schaduw dan een ronde, omdat daar natuurlijk de hoeken wegvallen.

Rechthoekige parasol wit

Zweefparasol of stokparasol?

Naast de vorm, heb je ook verschillende type parasols. Zo heb je een zwevende parasol en een stokparasol. De stokparasol, ook wel tuinparasol genoemd, heeft de stok in het midden van de parasol zitten. Veelal is de stok gesplitst in twee delen, waardoor je deze eenvoudig kunt opbergen.

Platinum zweefparasol deltawing zwart vdgarde

Bij een zweefparasol zit de ‘stok’ aan de zijkant, waardoor je alle vrijheid onder de parasol zelf hebt. Zo hoeft de stok dus ook niet door de tafel van je tuinset heen, maar kan deze gewoon naast de tafel of achter de stoelen staan en zo toch schaduw bieden.

Materiaal

Wanneer je besloten hebt voor welke vorm en welk type parasol je wilt gaan, kun je nog kijken naar de verschillende materialen. Aluminium is licht en duurzaam. Deze zonwering kun je dus gewoon buiten laten staan, omdat aluminium niet kan roesten. Daarnaast kun je hem tevens makkelijk opruimen, omdat deze erg licht is.

Een alternatief is een hout. Hout kan echter gaan verkleuren. Daarnaast kan een houten parasol gaan uitzetten, waardoor deze zwaarder open en dicht kan gaan. Dit kan voorkomen worden wanneer de kroon en de schuif van kunststof gemaakt wordt.

Kortom, mijn advies is om voor een duurzame aluminium parasol te kiezen.

Zo kies jij jouw parasol:

  1. Kies de vorm van jouw parasol: rond, vierkant, rechthoekig
  2. Kies het type parasol: Stokparasol of een zwevende parasol
  3. Kies het materiaal
  4. Let ook op het mechanisme om de parasol te openen!

Voor welke parasol kies jij bij jouw tuinset?

Bron foto’s: iStock & vdGarde Tuinmeubelen

Laat een reactie achter