Tips en inspiratie voor het inrichten van de keuken

Tips en inspiratie voor het inrichten van de keuken

Een nieuwe keuken inrichten is niet altijd even makkelijk. Een keuken is niet meer alleen een plek om te koken, maar tegenwoordig ook een plek voor de gezelligheid en sfeer. Door dat men meer vraagt van de keuken brengt dit ook meer keuzes met zich mee. Deze extra keuzes maken het inrichten van de keuken niet bepaald makkelijker. Keuzes als de grootte van de kastjes, de manier hoe je de kastjes open doet, soort oven, soort koelkast, kookplaat en de stijl en kleur van de keuken. Dit zijn nog maar een paar keuzes die je moet maken, en je moet hier ook rekening houden met het budget wat je hebt om te besteden. Verder lees je een aantal tips en krijg je misschien inspiratie voor jouw nieuwe keuken. 

Welke indeling kies je?  

Voordat je een keuken uitkiest is het belangrijk om te weten hoe je de keuken wilt gaan indelen. Het indelen van een keuken is moeilijk en je kan het ook wel zien als een soort van puzzel. Elke woning heeft weer andere afmetingen en je moet met bepaalde hoeken, ramen en andere objecten rekening houden. Voor veel woningen is het dus niet mogelijk om een standaard keuken aan te schaffen. Voordat je een keuken gaat uitzoeken is het dus belangrijk om de afmetingen te weten van de ruimte waar de keuken moet komen. Verder zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet denken aan de loopruimte en de indeling van verschillende zones. Met zones wordt bedoeld waar je van plan bent om te koken, waar de voorbereiding wordt gedaan en waar je spullen kan opbergen of weggooien.  

Welke stijl kies je? 

Er zijn veel verschillende stijlen keukens te krijgen tegenwoordig. De bekendste stijlen zijn de moderne keuken en de landelijke keuken. Welke stijl je kiest ligt natuurlijk aan de smaak die je hebt. Het is wel belangrijk om ook te kijken naar de rest van de woning en wat je daarvoor een stijl je hebt gekozen. Het is wel zo mooi dat de keuken bijvoorbeeld goed past bij de woonkamer. 

Materiaal keukenblad

Bij de stijl komt ook het materiaal van het keukenblad terug. Het keukenblad heeft veel invloed op de uitstraling en voor het gebruik van de keuken. Bepaalde keukenbladen hebben een luxe uitstraling en zijn kras en hittebestendig. Voorbeelden hiervan zijn keukenbladen van graniet en composiet. Verder kan je ook kiezen voor kunststof en hout. Dit zijn materialen die iets goedkoper zijn, maar wel schadegevoelig zijn. 

Een kookeiland?

Je kunt verschillende vormen keukens krijgen. Je kan denken aan de bekende L-vorm, maar ook de U-vorm en het kookeiland zijn tegenwoordig zeer populair. Een kookeiland is de trend van tegenwoordig, en dit komt doordat dit voor een verbinding zorgt tussen de woonkamer en de keuken. Tevens brengt een kookeiland iets extra’s aan de sfeer en bied het ook meer ruimte om in de keuken te werken. Dit kan fijn zijn als je van plan bent om met meerdere mensen te koken. 

Een bartafel? 

 Naast een kookeiland kan een bartafel ook een mooie toevoeging zijn aan de keuken of eetkamer. Met een mooie bartafel met fijn zittende barkrukken zorg je voor gezelligheid en gemak. Het gemak kan zitten in het snel eten en drinken in de ochtend voor werk of rustig even een kopje koffie drinken. Een bartafel geeft je verder ook extra andere mogelijkheden. Er worden namelijk bartafels verkocht die extra opbergruimte bieden. Je kan nooit genoeg opbergruimte hebben in de keuken. 

Keuken inrichting tips en opstellingen

Tevens hoeven bartafels niet al te groot zijn. Je kan bartafels krijgen voor vier of meer personen, maar het is ook mogelijk om een bartafel aan te schaffen waar je in je eentje of met zijn tweeën kunt zitten. Het kiezen van mooie barkrukken kan wel lastig zijn. Er zijn veel verschillende soorten stijlen en kleuren. Het belangrijkste is om te kijken naar de hoogte van de barkruk. Het is handig om een barkruk te kiezen die je kan verstellen en anders een barkruk die goed onder de bartafel past. 

Verlichting 

De verlichting in de keuken is een onderdeel wat je niet mag vergeten. De basisverlichting voor bepaalde onderdelen is natuurlijk belangrijk, maar je wil ook sfeer en gezelligheid hebben in de keuken. Het is daarom ook leuk om te kiezen voor sfeerverlichting naast de benodigde verlichting. Je kan bij sfeerverlichting denken aan bijvoorbeeld een lichtstrip bij bepaalde kastjes. De sfeer en uitstraling kan je ook beïnvloeden doormiddel van een dimmer. Op deze manier kan je verschillende lichtstanden gebruiken voor de keuken, en de sfeer dus per situatie veranderen. 

Laat een reactie achter