Trend alert: industrieel design is het helemaal!

Trend alert: industrieel design is het helemaal!

Durf jij te kiezen voor uitgesproken meubelstukken met ruw afgewerkt metaal en hout? Wil jij een stoere twist geven aan je interieur? Dan is industrieel design echt iets voor jou.

Hoe is industrieel design ontstaan?

Het woord zegt het eigenlijk al. Industrieel design is ontstaan vanuit de industrie. De fabrieken waarin fysieke arbeid werd verricht en zodoende sterke, robuuste en praktische elementen en materialen gebruikt werden.

Voor deze fabriekshallen zijn functionele elementen kenmerkend, zoals betonnen muren, metalen kasten, grote lampen en zware houten meubels.

Door modernisering en globalisering zijn er veel fabriekshallen niet meer in gebruik. Veelal zijn de fabriekshallen gesloopt, maar binnen de huidige industriële trend zie je uit oude fabriekshallen ook nieuwe kantoorcomplexen en culturele hotspots ontstaan. Het omvormen van fabriekshallen voor andere gebruiksdoeleinden en het hergebruiken van de stijl van de fabriekshallen is overgewaaid naar onze eigen interieurs.

Mooie elementen uit oude fabriekshallen, zoals de robuuste grote lampen, hebben hun weg gevonden naar onze huizen. Langzaam bestond hieruit de huidige industriële trend.

Industrieel design in je interieur

Een industrieel interieur is voornamelijk stoer, minimalistisch en bestaat uit stoere en ruwe materialen. Deze stijl is direct te herleiden van het uiterlijk van oude fabriekshallen. Denk aan ruwe wanden, betonnen vloeren en buizen in het zicht.

Metaal, beton en hout werden oorspronkelijk gekozen om hun functionele en sterke karakter en zijn veel gebruikte materialen in een industrieel interieur.

Je hoeft natuurlijk niet voor een complete industriële inrichting te kiezen. Industriële meubels zijn door de neutral kleuren erg goed te combineren met andere stijlen, zoals modern of zelfs landelijk. Bij meubels in de industriële stijl wordt veel gebruik gemaakt van robuust hout en metaal. De designs zijn vooral praktisch en minimalistisch.

Industriële meubelen

De industriële meubels van nu

Er is veel te krijgen op het gebied van industrieel design. We noemen hieronder een paar voorbeelden van industriële meubelstukken voor in het hedendaagse interieur:

Elegante industriële salontafels

Hoewel je niet veel salontafels zou zijn tegengekomen in de oude fabriekshallen, is de industriële salontafel op dit moment ongekend populair. Want welk ander meubelstuk heeft zo’n prominente rol in de woonkamer?

Ben je op zoek naar een industriële salontafel? Kijk dan eens naar de collectie van de Nederlandse design merken LABEL51 en Brix. Beide merken hebben een ontzettend stoer assortiment salontafels met een uitgesproken industriële look.

Stoere industriële eettafels

Robuust houten tafelbladen met dikke metalen onderstellen zijn al jaren gewild en passen perfect in een industrieel design. Vooral de stoere metalen gepoedercoate X-poten en U-poten onder de dikke houten bladen zijn echte “eyecatchers”.

Let er op dat de meeste van deze tafelbladen behandeld zijn met een olie of zelfs compleet onbehandeld zijn. Als je een tafelblad hebt dat is behandeld met olie, is het belangrijk dat je minstens 4 keer per jaar het houten tafelblad onderhoud met een onderhoudsolie en de tafel niet reinigt met een te sterk vet oplossend middel. Onbewerkte houten bladen kunnen alleen gebruikt worden als het hardhout is, anders is een oliebehandeling zeker nodig.

Grote industriële lampen

De industriële lamp kwam je vroeger zeker tegen in de fabriekshallen. Bij de overgang op modernere lichtbronnen in fabrieken werden de geliefde metalen fabriekslampen overbodig. Dit is precies dit meubelstuk waar velen meteen aan denken bij industrieel design.

Jammer genoeg worden de originele fabriekslampen steeds moeilijker te vinden, gelukkig zijn er wel volop leuke alternatieven te vinden. Wil je jouw woonkamer ook wat meer sfeer geven met industrieel design? Neem vooral een kijkje bij woonwinkel Andrs Living op www.andrs-living.nl. Hier vind je een ruim assortiment aan industriële design producten.

En nu ontvang je tijdelijk tot wel 20% korting op al het industriële design in de webshop! Wees er snel bij, want de actie loopt tot 20 oktober 2017.

Een reactie op “Trend alert: industrieel design is het helemaal!

  1. Sarah zegt:

    Ik ben zelf ook helemaal weg van die industriële trend. Ik heb zelf onlangs aluminium jaloezieën aangeschaft. Dit vindt ik persoonlijk ook echt heel goed bij deze trend passen!

Laat een reactie achter