Tuinonderhoud voor beginners: 5 tips voor een mooie tuin!

Tuinonderhoud voor beginners: 5 tips voor een mooie tuin!

De zon schijnt, de zomer is in aantocht. Niets is lekkerder dan van de zon genieten in je eigen tuin. Maar hou onderhoud je dat eigenlijk zo’n tuin? Na de gure winter zit het terras onder de alg en groene aanslag en is de schutting compleet vergrijsd. Tijd om de tuin eens goed onder handen te nemen en klaar te maken voor de zomer! Graag geef ik je 5 tips voor het onderhouden van jouw tuin.

1. Verzorg de grasmat

Wie in de zomer van een mooi gazon wenst te genieten, moet in het voorjaar toeslaan. Onkruid, mos, en grasresten kunnen in winter als dikke en afdekkende laag op het gazon gaan liggen. Daardoor krijgen de wortels van het gras niet voldoende licht, lucht en water waardoor het gras kan gaan vergelen. Door de grasmat in het voorjaar te verticuteren – oftewel aan te harken – zorg je ervoor at water en voeding weer de toplaag heen kunnen. Zo kun je in de zomer van een groene en gezonde grasmat genieten.

2. Pak groene aanslag aan

Het grote merendeel van de ruim vijf miljoen Nederlandse tuinen is betegeld. Groene aanslag op de tegels is dus heus niet enkel in jouw tuin een probleem. Bovendien groeit mos vooral als het regent en de zon weinig schijnt: laat dat nu net het doorsnee Nederlandse klimaat zijn. Echter zorgt groene aanslag voor een zeer onaantrekkelijk uiterlijk, dus kun je het maar beter verwijderen. Bovendien maakt groene aanslag bestrating naast lelijk vuil ook nog eens gevaarlijk glad.

Ga de groene aanslag liever niet met een hoge drukspuit te lijf. Hoewel dat misschien een effectieve reinigingsmethode lijkt spuit je daardoor niet enkel de zandvoegen tussen de tegels vandaan, de hoge druk van de reiniger kan er ook voor zorgen dat de bovenste laag van de tegels uitdroogt en beschadigd. Daardoor zal de aanslag in het vervolg juist sneller terugkomen. Gebruik liever een milieuvriendelijke reiniger zoals de groene aanslagreiniger van Osmo. Deze krachtige reiniger verwijderd groene aanslag effectief, zonder dat het de ondergrond beschadigd. Bovendien zorgt het er ook nog eens voor dat de groei van nieuwe aanslag wordt geremd. De reiniger is eenvoudig in gebruik. Het is enkel een kwestie van opbrengen en wachten totdat de aanslag vanzelf verdwijnt.

3. Snoei bomen, planten en struiken

Regelmatig snoeien houdt bomen, planten en struiken gezond. Het merendeel van de vaste planten kan het beste in april worden gesnoeid, zo rondom de paasdagen. Eerder beginnen mag echter ook, mits het niet vriest. Verwijder middels snoeien uitgebloeide bloemen en bruine bladeren. Niet enkel zorgt dat voor een vriendelijker uiterlijk voor je begroeiing, ook zal dat de gezondheid van de flora bevorderen.

4. Vijver? Maak hem schoon!

Er bestaan veel verschillende vijvers, de ene is de andere niet. Wat ze echter allemaal overeenkomen is dat een goede schoonmaakbeurt ze flink opknapt. Zorg ervoor dat je dode planten en bladeren verwijdert, schep het alg weg en maak de pomp en filters schoon. Na veel regen kan het zijn dat de hardheid van het water is aangetast en de zuurgraad niet meer optimaal is. Wil je dat testen? Bij de meeste tuincentra zijn testsets te koop.

5. Vergeet de tuinmeubels niet!

Houten tuinmeubels maken het vertoeven in de tuin een stuk aangenamer. Echter kunnen deze in het natte Nederlandse klimaat flink vergrijzen. Om dat te voorkomen zou je de tuinset kunnen beschermen met een houtafwerking geschikt voor buiten. Is dat voor jouw tuinset te laat? Geen zorgen, dankzij de Power-Gel Houtontgrijzer van Osmo kun je die lelijke vergrijzing uit het hout reinigen en de oorspronkelijke kleur van de tuinset terughalen. Is je tuinset na de ontgrijzing weer flink opgeknapt? Zorg er dan voor dat je hem afwerkt met een beschermende afwerking van Osmo. Zo voorkom je dat je volgend jaar wéér de tuinmeubels moet reinigen. De producten van Osmo zijn veilig voor mens, dier en plant waardoor je ze zorgeloos kunt gebruiken in jouw tuin.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter