Vergelijk energie: besparen op je rekening of op service?

Huis zonnepanelen - energiebesparen

Het einde van het jaar nadert alweer en dat is een mooi moment om de balans eens op te maken. Verdiep jij je wel eens in je energierekening? Bij mij is dat zoiets wat erbij blijft. Ik geloof het allemaal wel. Echter gebruiken we steeds meer stroom, ondanks dat we ook langzaam aan steeds meer willen verduurzamen. En dat betekent ook dat de energierekening stijgt.

Goedkoop is duurkoop is zo’n spreekwoord waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Want bij goedkoop betekent het namelijk vaak dat de service ver te zoeken is en zo ben je dan uiteindelijk vaak toch weer duurder uit. Bij mij staat daarom service als stipt op 1 als ik iets koop. In tweede instantie kijk ik naar de prijs, want ja, ik ben en blijf toch een echte Hollander! Dus, laten we eens kijken naar onze energierekening.

Vergelijk energie: besparen op kosten of op service?

Zoals gezegd, prijs is niet alles. Belangrijk is om ook naar de randvoorwaarden te kijken. Net zoals je dat bij je telefooncontract doet, of wanneer je brood in de supermarkt koopt. Je kijkt niet enkel naar de prijs, maar ook naar het bedrijf erachter, de kwaliteit én de service als er iets aan de hand is. Dit geldt ook voor energie. Dit zijn de 3 basiszaken waar je naar moet kijken bij jouw energieleverancier:

 • Welke service biedt de energieleverancier?
 • Wie biedt mij de beste prijs?
 • Krijg ik groene stroom?

Daarnaast moet je bepalen of je voor vast of variabel gaat.

Vergelijk energie: besparen op kosten of op service? Als je deze zaken gaat vergelijken, dan kun je kijken of jij goed zit bij jouw huidige energieleverancier of misschien beter kunt overstappen. Besloten dat je wilt overstappen van leverancier? Vaak helpt de nieuwe aanbieder je hierbij, wel zo makkelijk! Vergeet niet te kijken of je nieuwe aanbieder ook een welkomstcadeau biedt. En soms krijg je zelfs korting als je nieuwe klant wordt.

Extra voordeel voor vaste klanten

Een mooi voorbeeld van een energiebedrijf die juist haar vaste klanten beloont is Essent. Zij heeft een Thuisvoordeel programma opgezet. Hierbij krijg jij als vaste klant standaard korting op je stroomtarief. En hoe langer jij klant bent, hoe hoger die korting is. Daarnaast verrassen ze je ook een paar keer per jaar met een cadeautje of kun je Air Miles sparen waar je weer leuke dingen van kunt doen of kopen. Kijk, dit noem ik nu een stukje fantastische extra service!

En dat het met die service wel goed zit bij Essent, is wel te zien aan het gemiddelde klantoordeel wat deze energieleverancier krijgt: een prachtige 8.1!

Maar overstappen kost geld?

Het kan inderdaad zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen wanneer je besluit te veranderen van energieleverancier. Dit geldt soms wanneer je een contract voor een bepaalde tijd hebt en dit contract binnen de looptijd opzegt. Meestal is het daarom slim om over te stappen wanneer je contract afloopt, dat scheelt een opzegvergoeding én je kunt direct starten met besparen op je nieuwe energierekening!

En wat kun je zelf doen aan energiebesparing?

Je verdiepen in je energierekening is stap 1. Stap 2 is kijken waar jij binnen jouw huishouden kunt verduurzamen en/of kunt besparen op je energieverbruik. Dit is sowieso een win-win-situatie. Let bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe apparatuur altijd goed op het energielabel. Want wist je bijvoorbeeld dat een 15 jaar oude koelvriescombinatie je ongeveer € 50,00 meer kost op je energierekening dan een nieuwe?

Amerikaanse koelkast - energie vergelijken

Apparaten die veel stroom verbruiken zijn:

 • Airco
 • (Groot) tv-scherm
 • Vaatwasser
 • Wasdroger
 • Elektrische boiler
 • Elektrische kachel
 • Koelkast
 • Diepvries

Toch allemaal apparaten die wij allemaal wel in huis hebben staan. Goed om eens na te gaan wat hun energieverbruik is en hoe je hierop kunt besparen. Soms heb je een investering in een nieuw apparaat er al in een paar jaar uit door de flinke besparing op je energierekening!

Heb jij wel eens kritisch naar je eigen energieverbruik gekeken? En vergelijk jij energie om te kijken of je kunt besparen is dat iets wat er toch bij-in schiet?

Bron foto: UnsplashUnsplash

Laat een reactie achter