Mijn voorkeur voor visgraat vloeren

Visgraat vloer

Visgraat vloeren hebben al een tijdje mijn aandacht! Deze traditionele patroonvloer is helemaal terug van weggeweest. Steeds meer Nederlandse huiskamers ontdekken deze trend. Maar wat zijn de redenen voor de “comeback” van de visgraat vloer? Ik ging op onderzoek uit.

Visgraat vloeren 2.0

Waarom waren de visgraat vloeren ooit zo populair? Juist, een visgraat patroon leeft. Zo’n vloer ademt traditie en degelijkheid vind ik. Het staat daarom prachtig in oude panden, maar juist ook in nieuwbouwhuizen, want die zijn van zichzelf nogal steriel.

Met een Russisch berken multiplank als onderplaat legt mijn parketteur de visgraat vloerdelen “los” op een ondervloer worden gelegd. Zelfs op vloerverwarming is dit geen probleem. Visgraat parket vloeren zijn duur hoor ik vaak. Maar waar een traditionele visgraat tapis vloer niet voor iedereen is weggelegd, zie ik bij de nieuwe visgraat vloeren tegenwoordig prijzen die vergelijkbaar zijn met rechte eikenhouten banen vloeren.

Visgraat vloer

Reuze visgraat vloeren

Vroeger hadden visgraat vloeren een kleine plank afmeting. Denk aan plankjes met een maat van 7 bij 35 cm. De duoplank visgraat van vandaag de dag begint bij een afmeting van 12 x 60 cm. Kortom, bijna dubbel zo groot! Dit zorgt voor minder verschillende plankjes, dus een rustigere uitstraling.

Zelfs een visgraat plank in XL afmeting van 18 x 90 cm zie ik op veel plaatsen terug. Ik heb een grote ruimte en dan juist komt een reuze visgraat vloer echt mooi tot zijn recht. Bij kleine ruimtes vind ik het te druk. Ik ben zelf best handig, maar het leggen is niet eenvoudig, dat laat ik over aan een professionele parketteur.

Reuze visgraat vloer

Rustiek of noestarm

Het grote verschil tussen echt hout en laminaat of PVC is de unieke eiken structuur in iedere plank. Een rustieke houtsortering met grove noesten en knopen zorgt voor nog meer leven in de vloer. Het nadeel van de combinatie met visgraat is dat het patroon samen met een zeer rustieke houtsortering te druk wordt als je het mij vraagt. Dan blijft de noestarme variant over, deze is net even wat strakker omdat het nagenoeg geen noesten bevat. Deze adviseer ik, ook al is deze wel een stukje duurder.

Visgraat vloer landelijke stijl
Rustieke visgraat vloer

Ik maak mijn visgraat vloer het liefst nog iets moderner en frisser. De combinatie van witte olie met het enkel roken heeft mijn voorkeur! Maar ook blank en grijs olien vind ik niet gek. Met roken benadruk je de iets meer de kleurverschillen. Dat doet de vloer leven.

Samengevat

Door de zogenaamde duoplank uitvoering leg je visgraat vloeren tegenwoordig ook net zo gemakkelijk op vloerverwarming. Waren visgraat vloeren vroeger kleine plankjes, nu zijn grotere afmetingen in de mode.

Bovenal, visgraat planken geven je vloer een nostalgisch gevoel. Het woord karakter gebruiken ik graag. Een gewoon banenpatroon vind ik toch een tikje te standaard. Ik adviseer bij grote ruimtes daarom een visgraat vloer. Zowel bij oude panden als nieuwbouw projecten geeft dit echt een klassiek en karakteristiek gevoel.

Ontdek ​visgraat vloeren​ van Nederlandse Bodem van topmerk Floer. Proefmonsters en in vele soorten en maten te koop op ​Gadero.nl​.

Bron hoofdafbeelding: Leibal

Laat een reactie achter