Wanneer mag je je vlag ophangen?

Nederlandse vlag uithangen regels

Je kunt de vlag uithangen om iets te vieren, maar ook om iets te gedenken. Maar wanneer mag je de vlag eigenlijk ophangen in Nederland? Dat lees je in dit artikel.

Geen regels voor het uithangen van de vlag

In Nederland zijn er geen regels opgesteld voor het uithangen van de nationale vlag. Dit betekent dat zowel particulieren als bedrijven de Nederlandse vlag uit mogen hangen wanneer zij willen.

Heb je zin om de vlag uit te hangen? Dan houdt niemand je tegen.

Je kunt in ieder geval geen boete krijgen als je de Nederlandse vlag uithangt op een gewone maandag, dinsdag of woensdag.

De vlag uithangen op nationale feestdagen

Veel mensen hangen de Nederlandse vlag uit op bepaalde nationale feestdagen. Denk hierbij aan Koningsdag op 27 april, maar ook aan Bevrijdingsdag  op 5 mei, Veteranendag op de laatste zaterdag in juni en Prinsjesdag op de derde dinsdag in september. Daarnaast hangen veel mensen de vlag uit op 15 augustus. Dit is het formele einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Je kunt de vlag ook uithangen op 4 mei, de dag van de dodenherdenking. In dit geval hang je de vlag halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Overigens is dit niet verplicht, maar wel een onofficiële regel voor het uithangen van de Nederlandse vlag op de dag van de dodenherdenking.

Andere momenten om de vlag uit te hangen

Je kunt de Nederlandse vlag ook op vele andere momenten uithangen. Denk hierbij aan de verjaardag van je kind, je trouwdag of een andere belangrijke dag voor jouw gezin. Heb je iets te vieren? Dan hang je de vlag lekker uit! Dit maakt een feestelijke gelegenheid toch extra feestelijk.

En is je zoon of dochter geslaagd van de middelbare school? Dan mag je de vlag natuurlijk ook uithangen. Het uithangen van de vlag met rugzak als iemand geslaagd is, is een echte traditie in Nederland.

Vertel eens, wanneer hang jij de vlag uit?

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter