Wat je allemaal zeker moet weten voordat je een streamer aanschaft!

Wat je allemaal zeker moet weten voordat je een streamer aanschaft!

Je kunt tegenwoordig bijna geen muziek meer van cd’s afspelen. Je neemt eerder een abonnement op een streaming audiodienst of speelt content draadloos af van je smartphone naar je versterker. Dit vereist natuurlijk de juiste apparatuur.

Wat is een streamer precies?

Bij streaming wordt er een bestand afgespeeld zonder dat je het bestand eerst hoeft te downloaden of op te slaan. Streamers werken eigenlijk hetzelfde als luisteren naar de radio. Omdat er geen bestand is om op te slaan. Streaming downloadt een klein deel van het bestand net voordat je het bekijkt. Deze gegevens worden vervolgens van het apparaat verwijderd. Het vereist zeer weinig opslagruimte.

Je kunt ook streamen via internet, je thuisnetwerk of zelfs een USB-kabel. Afhankelijk van de mogelijkheden van jouw apparaat kun je echter ook draadloos muziek afspelen via verschillende technologieën, zoals Bluetooth, NFC en AirPlay. Voor veel mensen die beginnen met streamen, is het netwerk een complexe aangelegenheid. Wie gaat beginnen met streaming heeft eigenlijk maar een paar dingen nodig. Vier zaken om precies te zijn:

1. De streamer

Allereerst heb je natuurlijk een streamer nodig. Nu zijn er veel merken en dus ook veel smaken. Ze variëren van erg goedkoop (denk aan Google Chromecast) tot exorbitant prijzig. Het verbazingwekkende is dat er maar een handvol merken zijn die de markt domineren. De bekendste is Sonos. Naast de bekende streamers zijn er ook cambridge audio versterkers. Een surround versterker heeft van zichzelf geen geluidsbron om af te spelen, maar zet het geluid van andere bronnen om in een analoog signaal. Een surroundversterker kan meer speakers aansturen dan een stereoversterker.

2. De bediening

Het tweede deel dat nodig is, is een manier om het te bedienen. Veel streamers hebben tegenwoordig geen fysieke knoppen. Omdat het vaak via een netwerk wordt beheerd. En het kan met apps en soms met desktopprogramma’s voor Mac en Windows bestuurd worden.

3. De source

Streamers, de bediening en de bronnen moeten met elkaar verbonden zijn via een netwerk. Of je nu via wifi of bluetooth streamt, is een kwestie van voorkeur. Als je gewoon door het huis wilt streamen, is wifi meestal de beste optie, omdat het stabieler is dan Bluetooth en een veel groter bereik heeft. Voor Bluetooth moeten de zender en ontvanger zich dicht bij elkaar bevinden. Muren en ramen kunnen het bereik enorm beïnvloeden en Bluetooth-apparaten moeten voor gebruik worden gekoppeld.

WiFi daarentegen heeft een veel groter bereik en vereist niet dat apparaten met elkaar verbonden zijn. Je kunt muziek van het ene apparaat naar het andere streamen door er simpelweg voor te zorgen dat beide apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Een standaard router met een ouder WLAN-netwerk heeft zeker niet de voorkeur als je probleemloos wilt streamen. Oudere apparaten kunnen te traag zijn of niet vergelijkbaar met moderne apparaten.

Laat een reactie achter