Woontrends 2015

woontrends 2015

Het einde van 2014 nadert. Hoog tijd dus om een blog te schrijven over de woontrends van 2015.

Volgens Lidewij Edelkoort, dé specialist op het gebied van trends groeien de interieur- en modetrends steeds dichter naar elkaar toe.

Ik vind interieurtrends altijd lastig om te omschrijven. Voor mijn gevoel blijven de populaire woontrends lang hangen en is de woonbranche nog niet zo ver in het volgen van trends als de modebranche.

Toch zie ik dat er steeds meer trendvolgers zijn op interieur gebied. Ook de detailhandel springt hier ieder jaar meer op in. Zo zijn de bouwmarkten tegenwoordig ook voorzien van een trendy woonassortiment. Het lijkt wel of er meer risico genomen durft te worden bij de inkoop van woonitems. Daar ben ik wel blij mee!

Kleurentrends 2015

Geel
Een opvallende interieurtrend op het gebied van kleur is de uitgesproken kleur geel. Volgens Lidewij Edelkoort is dit de beste investering qua kleur. Deze kleur zien we in onder andere de badkamer, keuken en de accessoires.

Degraderen van kleur
Het vervagen van kleuren zagen we al in 2014, maar deze zien we nog meer terugkomen in 2015. Denk hierbij aan het vervagen van geel naar wit. Zo zien we bij de collectie van Zara Home dat verwassen stoffen en door de zon gebleekte kleuren veel gebruikt worden.

Marsala
Het bedrijf Pantone roept ieder jaar een kleur uit tot kleur van het jaar. In 2015 is dat de kleur Marsala. De bordeauxkleurige tint zal niet alleen in het interieur te zien zijn, maar ook in de mode. Deze kleur is overigens al meerdere malen gezien tijdens presentaties van lente- en zomercollecties voor 2015. Marsala is een aardse kleur die volgens Pantone stabiliteit en zelfverzekerdheid uitstraalt. Een sensuele en stoere kleur, die ook goed bij een stoer interieur past!

Goud
Naast geel zien we ook de kleur goud in het interieur verschijnen. Deze kleur kan gewoon naast de trendy koperkleur gebruikt worden. Metalen zijn erg populair, koper, goud en zilver kunnen gewoon tegelijk gebruikt worden. Het liefst juist in een mix! Het toevoegen van metalen geeft je interieur een industriële look. Vooral de verweerde look van deze materialen is hot in 2015.

Materialen en vormen

Na de crisis zijn de verwachtingen hoog. Ovale, abstracte en amorfe vormen zullen onze veilige cocon gaan vullen. En het hoeft niet in één keer af te zijn. Zoals het combineren van verschillende materialen waarbij de afwerking niet perfect is. Materialen die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld marmer, leder, hout of glas. Metalen zoals koper, goud en zilver zijn niet weg te denken uit het interieur in 2015.

Vilt, breisels, metalen, mandwerk en neoklassieke vormen blijven nog een tijdje in het interieurbeeld bestaan! Kunststof en keramiek zijn materialen die we zien met aangebracht structuur aan het oppervlak, als een eierschaal.

Lidewij Edelkoort: Het interieur hoeft niet meteen af te zijn, maar is groeiende

DIY
We zien al een tijdje dat zelfgemaakte items erg gewild zijn. Doe-Het-Zelf projecten (ook wel DIY genoemd) zijn al jaren razend populair. De komende 20 jaar zal ambacht een belangrijke rol gaan spelen in het interieur. Handwerk en industrie komen samen in vernieuwde productie technieken.

Ook wordt er meer gelet op perfectie. Dit zagen we in de modewereld afgelopen zomer door de gedrapeerde, gestrikte, geborduurde en vooral geplooide stoffen. Deze trend komt ook terug in het interieur. Zo zien we ook veel weefpatronen, breisels en gevlochten manden.

Stapelen en vastbinden met touw is iets wat we in de decoratie veel zien. Een eenvoudige manier om zelf volume aan te brengen in huis!

De romantische en klassieke sfeer wordt weer teruggebracht door gerestaureerde meubelen. Deze worden of zelf opgeknapt, of gerestaureerd verkocht in meubelzaken.

Slaapkamertrends

Maak van je slaapkamer een hotelkamer. Waar je de leukste series kijkt vanuit bed en langer blijft liggen relaxen. De slaapkamer wordt steeds meer een echte kamer in huis. Waar je meer tijd doorbrengt en het niet alleen draait om slapen en samen intiem zijn.

Kernwaarden voor de slaapkamertrends van 2015 zijn authentiek, hout en rust. Dé kamer bij uitstek om tot rust te komen en op te laden voor een nieuwe dag. Extra lang in bed met de tablet op schoot is dan ook gewoon toegestaan!

Botanische tuinen

Een interieurtrend waar iedereen zijn geld op inzet en over schrijft. Botanische prints en gedroogde bloemen. Deze trend kan je zoveel toevoegen als je durft. Haal je dikste boek tevoorschijn en pers je eigen bloemen om ze vervolgens in te lijsten of kies voor een gewaagd behang met botanische print. Deze trend is geheel naar eigen wijze in te vullen, het is maar net hoe ver je durft te gaan. Iets minder gewaagd maar toch zeker opvallend zijn posters met een botanische print.

Veel merken zijn op de trend ingesprongen en bieden volop keuze in woonaccessoires met deze o zo populaire print. Het doet me denken aan de Biologie lessen van vroeger. Ik ga deze trend zelf zeker toevoegen in huis, ik ben fan!

Woontrends 2015 op een rij:

  • Goud, koper en zilver
  • Ambacht, handwerk en DIY
  • Botanische prints
  • Geel
  • Imperfectie
  • Abstract, ovaal en amorfe vormen
  • Hotelkamer

Ik ben erg benieuwd welke interieurtrend jouw het meest aanspreekt! Laat het me weten door een reactie achter te laten hieronder. Of tweet jouw favorieten woontrends 2015 naar @Woontrendz.

Bronnen: Poppytalk, Studio onszelf (fabulous collectie), Lidewij Edelkoort, Pinterest

4 reacties op “Woontrends 2015

Laat een reactie achter