Zo koop je een nieuw matras!

Slapen op een goed matras

Een goede nachtrust doet wonderen. Daarom is het ook zeer verstandig om te investeren in een goed bed én een goed matras. Je kunt tegenwoordig zoveel matrassen kopen, dat het niet makkelijk is om nou dat ene juiste matras te vinden die jou heerlijke nachten gaat bezorgen. Daarom in deze blog een paar tips, zodat jij goed voorbereid op zoek gaat naar een nieuw matras!

Wanneer een nieuw matras kopen?

Het advies is om elke 5 tot 10 jaar een nieuw matras te kopen. In de praktijk slapen mensen soms wel 20 tot 40 jaar op eenzelfde matras. Dit is echter niet verstandig. De kwaliteit van het matras gaat dan achteruit en je krijgt dan niet de ondersteuning voor jouw rug en nek die het nodig heeft. Daarnaast is het ook wel zo hygiënisch om het matras om de zoveel jaar te vernieuwen. Zorg goed voor je lichaam en investeer dus zeker elke 10 jaar in een nieuw matras!

Online kopen of in een winkel?

In principe maakt dit helemaal niets uit. Je zult namelijk in een winkel, waar je eventueel kunt proefliggen, enkel het verschil voelen tussen een hard en zacht matras. Maar dat is het ook. Dit verschil kun je online ook lezen bij de productbeschrijving van een matras. Wil je echt goed advies, dan kun je een slaapadviseur vragen om een analyse te maken van je lichaam. Op basis van je lichaam zal zo’n adviseur je dan een advies geven voor het beste matras. Je kunt zo’n matras dan online kopen, of in een winkel, net wat jouw voorkeur heeft.

Koop je een matras online, dan heb je vaak een proefperiode. Bevalt het matras niet gedurende die proefperiode, dan kun je het matras veelal omruilen. Handig, zo weet je zeker dat je het juiste matras zult vinden! Lees altijd goed de voorwaarden per webwinkel wanneer je online je matras gaat kopen.

Nieuw matras kopen tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten wanneer je een nieuw matras gaat kopen:

  • Afmeting matras
  • Hardheid matras
  • Materiaal matras

Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met je eigen gewicht en lengte. Een goede slaapadviseur houdt rekening met al deze factoren.

Afmeting matras

Verander je enkel je matras en behoud je je huidige bed, dan zul je een matras van hetzelfde formaat moeten kopen als je huidige matras. Wel kun je eventueel kiezen voor een dikker matras. Verander je ook je bed, dan kun je kijken naar een nieuwe afmeting. In Nederland zijn matrassen vaak 200 meter lang. Maar je kunt ze ook van 1.90 meter krijgen of de langere variant, van 2.10 meter.

Heb je een tweepersoonsbed, dan kun je kiezen voor een tweepersoonsmatras van 1.40, 1.60 of 1.80 breed. Maar je kunt ook kiezen voor 2 eenpersoonsmatrassen van 0.80 meter of 0.90 meter breed. Dit is vooral handig wanneer jij en je partner een compleet andere lichaamsbouw hebben en/of andere slapers zijn.

Hardheid matras

De hardheid van het matras is erg persoonlijk. De een slaapt liever op een zacht matras en de ander liever op een hard matras. Belangrijk is om rekening te houden met je eigen lichaamsgewicht. Weeg je meer dan 80 kilo, dan kun je beter kiezen voor een matras met een harde kern. Weeg je minder dan 80 kilo, dan kun je voor een wat zachter matras kiezen.

Ben je 80 kilo, dan kun je voor een soft/medium matras kiezen. Dit type matras zit er precies tussenin. Het Idol Orthopedic matras met binnenvering kan dan een juist matras voor jou zijn.

Materiaal matras

Matrassen zijn in vele materialen te koop. De bekendste materialen van matrassen zijn:

  • Traagschuim
  • Pocketvering
  • Koudschuim
  • Latex(schuim)

Heb je het snel koud in bed, kies dan voor een koudschuim matras of een latex matras. Heb je het juist snel warm of transpireer je veel, kies dan voor een goed vochtdoorlatend matras, zoals een koudschuim matras. Ben je iemand die veel draait in zijn of haar slaap, kies dan geen traagschuim matras. Wanneer je meer weegt dan 100 kilo, past een pocketveren matras of een extra stevig koudschuim matras het beste bij je. Dit type matras is dan het meest duurzaam bij jouw lichaamsbouw.

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter