Welke soorten matrassen zijn er?

Eenpersoonsbed in slaapkamer

Ben jij op zoek naar een nieuw bed? De zoektocht begint bij het type matras. Als jij weet wat voor matras jij wilt, kun je daarna kijken naar het juist bed. De eerste stap is de juiste afmeting bepalen. En ben je op zoek naar bijvoorbeeld 1 tweepersoons matrassen of zoek je 2 eenpersoons matrassen? Breng je wensen goed in kaart en verdiep je in de verschillende soorten matrassen, zo droom jij straks heerlijk weg in je nieuwe bed!

Afmetingen matrassen

Toen ik laatst in Italië aan het winkelen was met mijn vriend voor twee nieuwe bedden op de logeerkamer, kwam ik erachter dat er veel verschillende afmetingen matrassen zijn. Zo zijn de meest gebruikte afmetingen in het buitenland ook niet gelijk aan de afmetingen die wij hier in Nederland hebben.

Lengte matrassen

De meest gangbare lengtemaat van een matras is 200 cm, of te wel 2 meter. Echter zijn er ook extra lange matrassen verkrijgbaar van 210 of 220 cm lang. Overigens kun je in Italië ook kortere matrassen krijgen!

Breedte matrassen

Qua breedtemaat heb je meer keuze. Afhankelijk of je op zoek bent naar een eenpersoonsmatras, tweepersoonsmatras of een variant er tussenin, kun je kiezen voor de volgende breedte maten: 70, 80, 90, 100, 120, 140, 160 en 180 cm. Waar hier in Nederland de standaard afmeting 90 cm is voor een eenpersoonsbed, is dat in Italië 80 cm bijvoorbeeld. Dit zijn de meest gangbare matras maten in Nederland:

  • Eenpersoonsbed: 90×200
  • Twijfelaar: 100×200 of 120×200
  • Tweepersoonsbed klein: 140×200
  • Tweepersoonsbed normaal: 160×200
  • Tweepersoonsbed groot: 180×200

Overigens heb ik zelf jaren in een tweepersoonsbed van 140×200 geslapen, wat ik prima vond. Lekker knus! Houd je van wat meer ruimte, dan kun je beter voor een groter tweepersoonsbed kiezen. Wist je dat deze afmeting in Italië dus niet te vinden is bij de beddenwinkels?

Dikte matrassen

Ook de dikte van matrassen verschilt. Heb je twee eenpersoonsbedden die je ook naast elkaar wilt kunnen plaatsen als een tweepersoonsbed, zorg dat je dan dus voor twee matrassen van dezelfde dikte kiest!

Verschillen jij en je partner van smaak qua matras? Dan kun je er ook voor kiezen om beiden een ander soort matras te kiezen, maar houd wel rekening met dezelfde dikte!

Slaapkamer met boxspring en twee eenpersoonsmatrassen

Soorten matrassen

Als je de juiste afmeting van je matras bepaald hebt, dan kun je kijken naar de verschillende soorten matrassen. Er zijn verschillende type matrassen, met elk eigen eigenschappen:

  • Pocketvering matras
  • Binnenvering matras
  • Schuim matras
  • Topdek matras

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is ideaal voor mensen die het snel warm hebben. Dit matras ventileert goed, waardoor lucht en vocht makkelijk door het matras heen kunnen. Een nadeel van het pocketvering matras is dat er harde overgangstukken zitten tussen de verschillende zones. Controleer daarnaast ook het materiaal waarvan de veren gemaakt zijn. Wanneer dit geen roestvrijstaal is, kan dit namelijk gaan roesten.

Een pocketvering matras kan het beste op een boxspring of spiraal bedbodem geplaatst worden. Een lattenbodem is minder geschikt, omdat het matras dan niet overal tegendruk kan geven.

Binnenvering matras

Een binnenvering matras is voordeliger dan een pocketvering matras. Echter is de ondersteuning van dit matras ook iets minder. Wel is dit een oerdegelijk product wat jaren mee gaat. Dus ben je op zoek naar een matras met binnenvering, voor een goede prijs, dan is dit jouw type matras.

Schuim matrassen

Dit type matrassen zijn er in diverse soorten. Je hebt traagschuim matrassen, latex matrassen en koudschuim matrassen. Het koudschuim matras is de goedkoopste soort en de traagschuim en latex matrassen zijn wat duurder én ook van betere kwaliteit.

Latex matras

Dit matras is geschikt wanneer je het snel koud hebt. Het matras neemt minder goed vocht op dan andere matrassen (het is immers een soort rubber) en zal daardoor warmer aanvoelen. Het matras biedt een goede veerkracht en ondersteuning, echter is de levensduur van dit type matras is korter dan de andere matrassen.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam. Zo heb je een zeer hoog ligcomfort en slaap je niet in zo’n kuil. Bij een traagschuim matras is het goed om te kijken hoeveel tegendruk zo’n matras geeft. Hoe meer tegendruk, hoe beter het matras. Vaak ventileren de betere traagschuim matrassen ook meer. Dus controleer ook dit punt wanneer je voor dit type matras kiest.

Koudschuim matras

Met dit type matras krijg je geen last van kuilvorming. Het matras biedt goede ventilatie en zorgt dat zweet verdampt en er doorheen kan. Daarnaast gaat een koudschuim matras langer mee dan een latex matras. Dit type matras is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar, dit is vaak terug te zien in de prijs. Kies voor een goede kwaliteit, een slechte kwaliteit biedt namelijk veel minder veerkracht en soms ook een onregelmatige tegendruk. Laat je dus niet leiden door een goedkope prijs bij dit type matras!

Wil jij je volgende matras online kopen en bijvoorbeeld morgen al in huis hebben? Kijk dan eens bij het aanbod van Matrasaanhuis.nl. Zij maken ook matrassen op maat, op de door jouw gewenste sterkte!

Topdekmatras

Een topdekmatras is een dun schuim matras welke bovenop een ander matras gelegd wordt. Vaak wordt dit op een boxspring gebruikt die uit twee eenpersoonsbedden bestaat, zo heb je geen last meer van de ‘gleuf’. Een topdekmatras is vaak tussen de 3 en 6 cm hoog en ze zijn verkrijgbaar in koudschuim en traagschuim.

Mijn matras

Zelf heb ik een boxspring met een topdekmatras. Ik vind dit heerlijk slapen. Als ik in een hotel ga slapen, vraag ik ook altijd om een echt tweepersoonsbed. Zelf vind ik zo’n “rand” in het midden, bij twee eenpersoonsbedden, heel vervelend. Op een of andere manier lig ik altijd in de gleuf dan! (Herkenbaar?)

Welk matras heb jij? En voor welk soort matras zou jij gaan bij je volgende aankoop?

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter