Zo voorkom je muggen in je huis met een hor!

Raam rolhor zolder

Heerlijk dat zomerse weer! Lekker de ramen open voor wat verkoeling en frisse wind door het huis. Maar daarmee openen we ons huis ook voor de ongewenste kleine bezoekers… de neefjes! Niets is vervelender dan wakker worden van het zoemen van een mug (neefje*) bij je hoofd als je heerlijk ligt te slapen. Gelukkig zijn hier simpele oplossingen voor, zoals een hor voor je raam!

Welke hor is geschikt voor welk raam?

Je hebt verschillende soorten horren. Zo bestaan er horren voor ramen die naar binnen open draaien en horren voor ramen die naar buiten opendraaien, bijvoorbeeld een hor voor uitzetraam. Heb jij ramen die naar buiten draaien, dan zijn er twee soorten horren die je kunt kiezen:

  • De voorzethor
  • De raamrolhor

Heb jij een raam die naar binnen opendraait, dan kun je kiezen voor de inzethor. Belangrijk is dat je het raam altijd juist opmeet.

Voorzethor
De voorzethor, de naam zegt het al, zet je vóór het raam. De voorzethor kun je vastzetten op twee verschillende manieren: met een draainok, of met schanieren. Je kunt zelf bepalen aan welke kant de schanieren komen. Zo wordt de hor een soort van deurtje voor het raam, handig als je het raam open of dicht wilt doen. Meer weten over de hor voor een raam

Raamrolhor
Het verschil tussen de voorzethor en de raamrolhor is dat de raamrolhor naar boven toe opgerold kan worden om het raam open en dicht te kunnen doen. Het principe is verder hetzelfde, het is net wat jij makkelijker vindt.

Inzethor
De inzethor kun je gemakkelijk achter je raam plaatsen, namelijk gewoon op het kozijn. Je hebt hier geen gereedschap voor nodig. Dit type hor is bijvoorbeeld ideaal voor draai-kiepramen.

Welk type gaas moet ik kiezen voor mijn hor?

Wist je dat er verschillende type gaas zijn voor een hor? Allemaal houden ze de muggen (neefjes*) tegen, maar er zijn ook andere voordelen. Je kunt kiezen voor 3 verschillende soorten gaas: standaard gaas, pollengaas en huisdierengaas.

Standaard gaas
Standaard gaas is gaat wat goed de muggen tegenhoud. Het gaas is grijs van kleur.

Pollengaas
Pollengaas is speciaal ontworpen voor mensen met hooikoorts. Ook beschermt dit gaas tegen haartjes van de processierupsen. Doordat dit gaas meer beschermt en tevens zwart van kleur is, betekent dit dat het pollengaas ook minder licht doorlaat. Je kunt dit zien als een soort van zonwerende werking.

Huisdierengaas
Huisdierengaas is gaas wat extreem sterk is. Dit betekent dat het gaas niet zomaar door de scherpe nagels van huisdieren kapot gemaakt kan worden. Huisdierengaas is grijs van kleur.

Kortom, wil jij eindelijk eens af zijn van die vervelende steekmuggen en genieten van de frisse lucht ’s avonds als je slaapt? Kies dan voor horren voor je raam!

* P.s.* Weet jij hoe zo’n zoemend ‘kreng’ nou eigenlijk heet?

Ik ben geboren in de provincie Groningen en ik noem die steekmuggen dus altijd ‘neefjes’. Wat blijkt? Dit blijkt dus een typisch Groningse benaming! Hoe heten ze dan wel? Die grote zoemende dingen, die in je vensterbank gaan zitten en dan in hun ogen gaan wrijven, die worden vliegen genoemd (al noemen ‘wij Groningers’ deze beestjes weer muggen). Maar bij het woord ‘muggen’ denkt heel Nederland juist weer aan die zoemende krengen die je ’s nachts lek prikken (misschien beter bekend als ‘steekmuggen’). Kortom, zo’n zoemend  en prikkend ‘kreng’ is dus een mug. 

Foto: Horrentotaal.nl

Laat een reactie achter