De kat in de gordijnen, wat doe je eraan?

De kat in de gordijnen, wat doe je eraan?

Je kent het vast de combinatie katten en gordijnen wel. Vooral speelse katten hebben de gewoonte dagelijks in de gordijnen te hangen. Met alle gevolgen van dien: lelijke halen in de stof en gordijnen die niet meer kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn. Hoewel je natuurlijk van de kat houdt, is het niet de bedoeling dat hij je interieur sloopt.

Hoe krijg je voor elkaar dat de kat niet meer in de gordijnen hangt?

Net zo leuk als gordijnen

Je kunt de gordijnen zo hoog hangen dat de kat er niet bij kan. Het gevolg hiervan is waarschijnlijk dat het gordijn geen functie meer heeft. Zorg je voor een krabpaal of plak je een stuk vloerbedekking aan de muur? Dan kan het zijn dat de gordijnen minder interessant zijn voor de kat. Maar ja, om dit nu uit te proberen met nieuwe gordijnen … Voor je het weet heeft de kat ook daar een geheel eigen patroon in gemaakt!

Een alternatief?

In plaats van gordijnen kun je ook bijvoorbeeld rolgordijnen ophangen, of lamellen. Je kunt eenvoudig rolgordijnen op maat laten maken. Een rolgordijn is meestal glad, waardoor de kat er geen grip op heeft. Er zijn meer soorten raamdecoratie waar katten geen interesse in hebben. Wat deze gordijnsoorten met elkaar gemeen hebben, is dat de stof zo glad is, dat nagels er geen grip op hebben. In het geval van lamellen zijn ze vaak zelfs van hout. Knap als de kat daar zijn nagels in kan zetten!

Licht naar binnen halen

Voordeel van rolgordijnen is dat je ze deels open kunt zetten. Hierdoor kun je op elk tijdstip van de dag bepalen hoeveel licht je binnen wil laten. Ook voor de kat is dat leuk, hij kijkt over het algemeen graag naar buiten. Door de rolgordijnen een stukje open te zetten, is er uitzicht. Rolgordijnen hebben daarnaast de functie dat ze isoleren. Waar ze tot slot heel handig zijn is in een dakraam. Het gordijn sluit goed en past precies in het dakraam. Zeker de variant die op maat verkrijgbaar is. Conclusie? Katten en gordijnen gaan niet goed samen. Katten en rolgordijnen daarentegen is een prima combi!

Laat een reactie achter