Zo plaats je een hoekbank in je woonkamer

Grijze hoekbank in moderne woonkamer met roze

Overweeg je een hoekbank in je woonkamer? Dan is het belangrijk om vooraf rekening te houden met een aantal factoren, zodat jij straks de juiste hoekbank koopt die perfect in jouw woonkamer past.

Voordelen hoekbank

Met de hoekbank wordt je woonkamer in één keer een stuk relaxter. Je kunt nu met de hele familie gezellig op de bank ‘hangen’ en televisie kijken. Je kunt er én lekker op zitten én lekker op liggen. Maar er zijn meer voordelen van de hoekbank:

✓ Genoeg zitplaats
✓ Kan fungeren als scheidingswand
✓ Languit chillen
✓ Optimaal gebruik van de ruimte

Genua elementenbank hoekbank cognac bruin leer - Haco

Type hoekbanken

Je bent overtuigd van een hoekbank voor in jouw woonkamer. Allereerst is het belangrijk dat je goed de afmetingen van je woonkamer weet. Kijk ook waar ramen en deuren zitten, zodat je precies weet hoe groot jouw hoekbank mag/ kan zijn. De hoekbank is verkrijgbaar in verschillende types, zoals de ‘gewone’ hoekbank, de loungebank, de chaise longue en de u-bank.

De ‘gewone’ hoekbank

De ‘gewone’ hoekbank heeft een hoek en aan beide zijden van de bank armleuningen.

De loungebank

De loungebank is een gewone bank, met in één hoek een verlening welke voorzien is van een rugleuning. Je kunt in deze hoek als het ware liggen. Dit is het meest voorkomende model hoekbanken.

De chaise longue

De chaise longue lijkt op de loungebank, maar het verschil zit hem in de leuning aan het ‘verlengde’ stuk. Bij de chaise longue heeft het verlengde stuk eenzelfde armleuning als het ‘gewone’ stuk van de bank en dus géén rugleuning.

De U-bank

Ben je een echte hoekbankfan? Dan kun je voor de u-bank kiezen. Dit is vaak een combinatie van een ‘gewone’ hoekbank met een chaise longue.

Hoe plaats je een hoekbank in je woonkamer?

Aan welke kant de hoek?

Afhankelijk van je type bank, moet je vaak vooraf bepalen aan welke kant je ‘de hoek’ wilt hebben. Hiervoor dien je rekening te houden met de indeling van je woonkamer. Plaats je de bank in een hoek, of gebruik je hem juist als afscheiding in je woonkamer? Veelal kun je ‘de hoek’ van de bank namelijk niet wisselen. Wil je wel flexibel blijven? Kies dan voor een bank met hocker.

Om ‘de juiste hoek’ te kiezen moet je dus vooraf bepalen hoe je jouw woonkamer gaat indelen en waar de hoekbank komt te staan. Houd ook rekening met waar de televisie komt te staan, zodat jij straks in jouw favoriete positie tv kunt kijken.

Grijze hoekbank in open woonkamer

Loopruimte

Je kunt de hoekbank ook in het midden van je woonkamer plaatsen. Of enkel het ‘uitstekende’ gedeelte, om op die manier een meer geborgen zithoek te creëren. Dit is ook ideaal wanneer je een lange woonkamer hebt en deze wilt onderbreken. Houd dan echter wel rekening met de loopruimte. Je wilt wel makkelijk om de bank heen kunnen lopen.

Zo zet je een bank ook nooit direct tegen de muur aan, maar het liefst er een paar centimeter vanaf. Eventueel kun je er ook voor kiezen om naast of achter de bank een smalle side table te plaatsen. Dan kun je hier een mooie leeslamp op plaatsen of leuke accessoires!

Vloerkleed

Maak van je woonkamer één geheel door een groot vloerkleed bij je hoekbank te plaatsen. Je kunt de bank er gedeeltelijk overheen zetten en een mooie salontafel of 2 bijzettafeltjes erop. Een vloerkleed geeft sfeer en warmte. Je kunt de kleur van het kleed ook laten terugkomen in de accessoires (kussentjes) op de bank, zo wordt het nog meer één geheel.

Witte hoekbank Lucia - Haco

Hoe plaats jij jouw hoekbank?

Zelf heb ik ook een hoekbank in mijn woonkamer staan. Hij staat door de hoek heen. Stiekem houd ik wel erg van wisselen en het klopt, een hoekbank maakt je woonkamer veranderen lastiger. Wie weet ga ik hem binnenkort toch verplaatsen en als scheidingswand gebruiken, al ben ik bang dat ik dan niet genoeg loopruimte houd… Hoe heb jij jouw hoekbank staan? En verplaats jij hem regelmatig?

Bron foto’s: iStockphoto, Haco, iStockphoto, Haco

Laat een reactie achter