3 tips om heerlijk te slapen

3 tips om heerlijk te slapen

Na een goede nacht slapen word je fris en uitgerust wakker. Maar wist je dat een derde van alle volwassen Nederlanders slecht slaapt? De 24-uurs economie heeft zijn weerslag op onze nachtrust. We hebben het gevoel dat we altijd ‘aan’ moeten staan en dat we anders misschien iets missen als we onze ogen dicht doen. En dat terwijl slapen ons lichaam en onze geest de kans geeft om te herstellen.

Iedereen kent het gevoel, ’s avonds voel je je niet goed door pijntjes of omdat je loopt te tobben. Als je dan lekker hebt geslapen voelt je lijf beter en is je hoofd helder om de uitdagingen van de dag weer aan te kunnen. Logisch, want afvalstoffen worden iedere nacht letterlijk afgevoerd. We verliezen namelijk zo’n halve liter vocht als we slapen. Zorg daarom dat je matrasbeschermer waterdicht is, dan gaat je matras veel langer mee.

Ook het juiste beddengoed helpt om een goede nachtrust te krijgen. Maar wat voor de een ideaal is, kan een ander uit de slaap houden. Dus probeer verschillende hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken uit. Zorg ook dat een dekbedovertrek groot genoeg is zodat je ’s nachts geen koude voeten krijgt en je wakker wordt. Met een dekbedovertrek 240×220 centimeter zit je altijd goed. Maar hoe zorg je er verder voor dat je snel in slaap valt en ook zo’n acht uurtjes ook echt onder zeil bent? We geven je 3 rustgevende tips.

1. Zorg dat je moe bent

Om goed te kunnen slapen moeten je lichaam en geest aan rust toe zijn. Dat betekent dat het verstandig is om overdag genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Probeer elke dag tenminste 30 minuten te sporten. Wandelen, joggen, sportschool, tennissen, voetballen. Maakt niet uit. Zorg dat je geen ‘stimulerende’ middelen gebruikt die je wakker houden. Dus ’s avonds liever geen koffie of frisdranken met cafeïne of te veel suiker. Overdag ben je druk en ga je van hot naar her. Fysiek en mentaal. Bereid je voor op de nacht. Dim het licht en zet alle schermen van laptops, tablets en telefoons een paar uur voordat je gaat slapen uit. Het liefst ook die van je televisie. Lees een boek en luister rustige muziek om jezelf voor te bereiden op je nachtrust.

2. Een regelmatig ritme geeft rust

Deel je dagen gelijkmatig in. Sta op tijd op en eet op gezette tijden. Gezond eten is trouwens een heel goed idee om goed te kunnen slapen. Neem ook de tijd om aan lichaamsbeweging te doen. Bouw vaste routines in en zorg dat je een comfortabel dagelijks ritme hebt. Op deze manier bouw je een soort biologische klok in die zelf aangeeft wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

3. Zorg dat je lekker ligt

Tot slot is het belangrijk dat je een goed bed hebt. Goede matrassen en hoofdkussens zijn een absolute must voor een goede nachtrust.  En van welk materiaal zijn je hoeslaken, dekbedovertrek en kussensloop? Katoen en linnen zijn bekend, maar misschien slaap jij lekkerder onder bamboe, satijn of zijde. Ook het klimaat in je slaapkamer speelt een belangrijke rol. Genoeg ventilatie en een temperatuur rond de 15 graden is ideaal.

Laat een reactie achter