5 onmisbare verhuistips die jouw volgende verhuizing een eitje maken

verhuistips

Verhuizen kan stressvol zijn, iets wat de meeste mensen liever niet te vaak willen doen. Het hele proces kan inderdaad een enorme impact op je leven hebben, en niet te vergeten ook flink wat kosten, maar met een goede voorbereiding en een paar simpele tips kun je het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken.

We geven je hier 5 tips om het verhuizen zowel voor, tijdens en na de verhuisdag op rolletjes te laten lopen.

Minimaliseren en organiseren

Ga lang voordat de verhuizing in het verschiet ligt al je spullen na. Dit is sowieso iets wat je regelmatig wilt doen, à la Marie Kondo al je spullen doornemen en kijken wat nog waarde aan je leven toevoegt. Door weg te doen wat je niet meer gebruikt, past of nodig hebt, creëer je meer ruimte voor de dingen die je wel wilt hebben.

Ga wel bedachtzaam te werk bij het ontrommelen. Voordat je rigoureus van alles naar de kringloopwinkel gaat slepen, sta altijd even stil bij de keuzes die je maakt. Hoewel je die enorme hoeveelheid prullaria uit je jeugd waarschijnlijk nooit zult gaan missen, zitten er misschien wel een paar items bij die je toch wilt bewaren. Maak hier een speciale doos voor en geef de echt speciale herinneringen daarmee een mooi plekje.

Pas ook op met het wegdoen van dingen waarvan je van plan bent ze te vervangen. Vooral gebruiksvoorwerpen zoals schoonmaakartikelen of gereedschap kun je nog beter even bij je houden, tot je daadwerkelijk de vervanging hebt aangeschaft. Je wilt straks na de verhuizing niet gelijk als een malle moeten gaan shoppen voor bijvoorbeeld theedoeken. Zorg tot slot dat je belangrijke documenten (contracten, belastingpapieren, certificaten) altijd overzichtelijk bewaard.

Meet alles af

Neem de tijd om in de nieuwe woning, terwijl deze nog leeg is, alles af te meten. En dan bedoelen we ook alles. Van vloeroppervlaktes, tot wand afmetingen, tot deurposten, tot het aanrecht, en zelfs tot dat ene kleine stukje vloer tussen de trap en de voordeur.

Deze uitgebreide afmetingen zullen ontzettend van pas komen in allerlei situaties. Als je bijvoorbeeld bij IKEA staat en je wilt weten of die ene leuke lamp niet te hoog is voor de ruimte boven de eettafel. Of je staat naast je enorme buffetkast en vraagt je af of deze wel door de deur gaat passen straks. Alles wat in de nieuwe woning eenvoudig niet gaat werken, kun je al beter nu wegdoen of straks (tijdelijk) veilig opslaan.

Maak een checklist

Begin ook hier al vroeg mee. Het beste is om digitaal een grote masterlist te maken, een overzicht waar je overal toegang tot hebt en waar je ook samen met je (ver)huisgenoten samen aan kan werken. Zet vervolgens alles op de lijst wat tijdens de verhuizing aandacht nodig heeft.

Het internet staat vol met inspiratie voor verhuischecklisten. Kijk welke items voor jou van toepassing zijn en creëer zo je eigen to-do lijst. Je kunt denken aan zaken zoals het opzeggen van aansluitingen en abonnementen, adreswijzigingen sturen, de vriezer op tijd ontdooien, inpakspullen aanschaffen en opslagruimte boeken.

Dozen inpakken als een pro

Inpakdozen zijn uiteraard onmisbaar, maar deze hoef je niet per se aan te schaffen. Je kunt ook heel makkelijk goede kwaliteit dozen huren, of simpelweg voor fruitdozen van de supermarkt gaan. Zorg naast dozen ook voor voldoende inpakmateriaal. Sla flink wat tape in en ga voor een pakket stiften om straks (heel belangrijk) alle dozen te labelen.

Dit is misschien wel de beste verhuistips ooit, en iets wat zo verleidelijk is om te vergeten. Maar doe jezelf een plezier en zorg dat elke doos straks een opschrift heeft met wat er precies in zit en in welke kamer deze het beste kan worden neergezet. Begin hiervoor op tijd met inpakken, zodat je in alle rust je spullen kunt organiseren en doelgericht door de kamers heen kunt werken. Maak dozen niet te zwaar (niet alle boeken bij elkaar!), pak kwetsbare items beschermt in en houdt de handvaten van de dozen vrij.

Houdt ondertussen een paar basics apart, zoals een tandenborstel, een paar sets kleren en de knuffels van de kinderen, zodat je je hier straks niet een ongeluk naar hoeft te zoeken als de verhuisdag eenmaal voorbij is.

Geef jezelf tijd met de nieuwe inrichting

Ben je eenmaal over, geef jezelf dan wat tijd om alles in te richten. Ga niet gelijk allerlei decoraties kopen, maar woon eerst een tijdje in je nieuwe huis om erachter te komen wat er werkt en wat niet. Wellicht kom je erachter dat de bank toch beter tegen de andere muur staat, maar moet je daarmee vervolgens ook het schilderij boven de bank weer verplaatsen.

Focus eerst gewoon op de basics, zoals een werkende badkamer, een opgemaakt bed en een paar fijne planten, en ga dan langzaam aan de slag om van het nieuwe huis een thuis te maken. Verheug je op het prachtige proces van het vinden en creëren van jouw eigen woonstijl en plan ondertussen vast een heerlijke housewarming party. Welkom thuis!

Laat een reactie achter