In 5 stappen de juiste raamdecoratie kiezen voor jouw woning

Raamdecoratie in 5 stappen

Ben je toe aan nieuwe raamdecoratie voor je huidige woning of nieuwe woning? Als je op ‘jacht’ gaat in de wereld van raamdecoratie kom je veel verschillende raamdecoratie tegen. Hoe kom je tot de juiste keuze?

Stap 1. Voor welke ruimte kies je raamdecoratie?

Bij de start van je onderzoek is het verstandig om de ruimtes te bepalen waarvoor je raamdecoratie wilt aanschaffen. Je kunt voor verschillende ruimtes dezelfde raamdecoratie kiezen of ze juist laten verschillen voor meer dynamiek in je interieur.

Iedere raamdecoratie heeft zijn eigen charme en eigenschappen. Horizontale strepen van een duo rolgordijn of jaloezie benadrukken de breedte van de kamer, terwijl verticale raamdecoratie de nadruk leggen op de hoogte van je kamer.

Niet alle raamdecoratie is geschikt voor elke ruimte. Een badkamer is vochtig, waardoor je beter geen houten jaloezieën of plissés kunt ophangen. Shutters zijn bijvoorbeeld wel weer heel geschikt voor de badkamer.

Tabel raamdecoratie

Stap 2. Kies je voor privacy of veel licht?

Vind jij het fijn om de slaapkamer te verduisteren? Om in de woonkamer zonlicht te filteren? Wil je privacy afwisselen met licht? Voor iedere wens is er passende raamdecoratie. Je kunt verschillende raamdecoratie combineren, zodat je van zowel licht als privacy geniet. Denk bijvoorbeeld aan een lichtdoorlatend rolgordijn wat je combineert met een verduisterend overgordijn.

Veel raamdecoratie is te verduisteren door een verduisterende stof te kiezen of de raamdecoratie te voeren met een verduisteringsstof.

Stap 3. Kies je interieurstijl

Kleur en licht spelen een belangrijke rol in de sfeer in huis. Een donkere kamer maak je met de juiste kleur raamdecoratie en licht tot een gezellig, warm huis. Ben jij fan van een bohemian, industrieel, romantisch interieur of voel jij je thuis in een modern interieur? Houten jaloezieën, rolgordijnen en gordijnen zijn geschikt voor iedere interieurstijl. Shutters vind je vaak in een romantisch en modern interieur. Vouwgordijnen in een romantisch, bohemian, klassiek en Scandinavisch interieur en aluminium jaloezieën in een modern en industrieel interieur.

Rust en eenheid creëer je door de kleur van je interieur terug te laten komen in je raamdecoratie. Straalt je interieur al veel rust uit en wil je juist wat spannends in de ramen hangen? Laat je raamdecoratie dan juist een eyecatcher zijn door te kiezen voor een afwijkende of een felle kleur.

Naast de kleur van je raamdecoratie speelt de afwerking ervan een belangrijke rol. Shutters met een tiltstok zijn romantisch, terwijl shutters met een verborgen bediening een moderne uitstraling hebben. Vouwgordijnen met baleinen aan de voorzijde hebben een strakke uitstraling en vouwgordijnen met baleinen aan de achterzijde ogen door de vouwen in het gordijn romantisch.

Shutters raamdecoratie

Stap 4. Bepaal je budget

Raamdecoratie is kostbaar. Prijzen per raamdecoratie verschillen. Dat wordt met name bepaalt door het materiaal van de raamdecoratie. Hout heeft nu eenmaal een ander prijskaartje dan stof. Ook de manier waarop de raamdecoratie geproduceerd wordt speelt een belangrijke rol.

Rolgordijnen zijn over het algemeen dan ook goedkoper dan plissé gordijnen. Datzelfde geldt voor aluminium jaloezieën. Die zijn een stuk goedkoper ten opzichte van bijvoorbeeld jaloezieën van FSC-gecertificeerd hout.

Bedenk wel dat je dag in dag uit tegen je raamdecoratie aankijkt. Je raamdecoratie gaat ook wel wat jaartjes mee. Bezuinigen op je raamdecoratie kan ervoor zorgen dat je spijt krijgt. Wil je graag toch die duurdere raamdecoratie? INHUIS Plaza heeft regelmatig leuke kortingsacties voor iedere categorie raamdecoratie.

Stap 5. Bepaal de maat

Met de maten in de hand kun je online of in een showroom de prijs van je raamdecoratie (laten) berekenen. Hoe meet je de juiste maten van je raamdecoratie op? Per raamdecoratie zijn er specifieke instructies. Download per product de meetinstructies en ga aan de slag met een rolmaat en pen en papier in de hand. Je kunt de grove maten van je ramen opmeten en deze natuurlijk ook laten nameten door een professioneel team. Dan weet je zeker dat de raamdecoratie perfect aansluit op jouw raampartijen!

Welke raamdecoratie combineer jij met welke interieurstijl? We zijn benieuwd!

Laat een reactie achter