Verduisterende of transparante rolgordijnen?

Verduisterende rolgordijnen

Licht of geen licht? Dat is de vraag die veel mensen stellen bij de keuze voor verduisterende of transparante rolgordijnen. Het antwoord is niet zo eenvoudig te bepalen, omdat er verschillende voordelen voor iedere optie zijn. Om de juiste keuze te maken in jouw situatie moet je zeker de vergelijking op deze pagina lezen. Ook geven we nog een handige tip; je kunt raamdecoratie ook automatisch bedienen wat je veel moeite kan besparen.

Raamdecoratie automatisch laten werken, of met een app bedienen? Informeer direct naar de mogelijkheden!

Verduisterende rolgordijnen

Net zoals planten hebben ook mensen zonlicht nodig, toch is het niet altijd wenselijk om licht in huis of op kantoor te hebben. Met verduisterende rolgordijnen bepaal je zelf wanneer je licht van buiten wil toelaten in de woning, of op kantoor. Om echt compleet te verduisteren zul je rolgordijnen moeten installeren die met speciaal textiel gemaakt zijn. Er zijn ook oplossingen met jaloezieën maar die laten vaak toch een beetje licht door. Ook bij de randen zul je rekening moeten houden met licht die door kieren kan schijnen, let hierop in situaties waar complete verduistering vereist is. Een reden om verduisterende rolgordijnen te hangen kan zowel zijn het verduisteren van de ruimte, als licht in die ruimte binnen houden. Bijvoorbeeld om de privacy te verhogen of om “lichtvervuiling” tegen te gaan.

Voordelen van verduisterende rolgordijnen

Complete controle over natuurlijk licht van buiten.
Ook binnen kun je ruimtes verduisteren wanneer er storend licht vanuit aangrenzende ruimtes komt.
Met verduisterende gordijnen kun je UV licht tegenhouden wat meubilair kan aantasten.

Beperkingen van verduisterende rolgordijnen

Wanneer je een verduisterend rolgordijn half sluit verlies je ook direct veel invallend licht.
Afhankelijk van het materiaal kan de stof vrij zwaar zijn.
Hoogwaardige kwaliteit verduisterende rolgordijnen zijn doorgaans niet goedkoop.

Tip: laat bij aanschaf van rolgordijnen direct een motor op de gordijnrail installeren, zo kun je de raamdecoratie automatisch bedienen.

Transparante rolgordijnen

Net zoals je vitrage en overgordijnen kunt hangen, zijn er ook verschillende soorten rolgordijnen met afwijkende transparantie. Wanneer je een deel van het invallend licht wilt tegenhouden zonder de ruimte geheel te verduisteren kun je kiezen voor transparante rolgordijnen. Vaak wordt de graad van doorzichtigheid uitgedrukt in een percentage. Naast licht in de ruimte worden half transparante rolgordijnen ook vaak gebruikt om de privacy te verhogen. Dit geldt voor zowel particuliere woonhuizen als voor kantoorpanden.

Voordelen van transparante rolgordijnen

De ruimte wordt niet compleet verduisterd.
Het geeft meer privacy omdat de inkijk beperkt wordt.
Je kunt een deel van het schadelijke UV licht weren.
Er blijft een samenhang tussen binnen en buiten.
Er is een grote diversiteit aan doorzichtigheid te verkrijgen.

Beperkingen van transparante rolgordijnen

Je kunt de ruimte niet volledig verduisteren.
Niet alle UV straling wordt tegengehouden.
Er is geen volledige privacy met transparante gordijnen.

Welk soort rolgordijnen moet je kiezen?

De keuze voor transparant of verduisterend hangt vooral af van de toepassing. Zo worden op slaapkamers vaak verduisterende rolgordijnen geïnstalleerd, in kantoorgebouwen is volledige verduistering vaak niet noodzakelijk. Met name in ruimtes die in de avonduren worden gebruikt hebben verduisterende rolgordijnen de voorkeur, wanneer de ruimtes overdag in gebruik zijn half transparante rolgordijnen doorgaans meer geschikt. Het is ook mogelijk om een losse vitrage te hangen en de rolgordijnen alleen te gebruiken in de avonduren.

Rolgordijnen om energie te besparen

Naast het isoleren van het licht hebben rolgordijnen van dikkere materialen ook een isolerende waarde met betrekking tot warmte en kou. Zeker in situaties waarbij er geen dubbel of triple glas aanwezig is zullen rolgordijnen ook een deel van de warmte binnen houden, of in de zomer juist buiten. Niet elk type gordijn heeft dezelfde isolerende waarde.

Handmatig bedienen of raamdecoratie automatisch?

Maak je nog steeds gebruik van een koordje om de gordijnen te openen en sluiten? Dat kan veel eenvoudiger, je hoeft daarvoor niet eens in de buurt van het gordijn te komen! Door een elektrisch gordijn systeem te plaatsen kun je de raamdecoratie automatisch laten bewegen, en wel op verschillende manieren:

  1. De motor kan direct gekoppeld worden aan een knop die met draad verbonden wordt. Deze knop wordt meestal dicht bij het rolgordijn geplaatst.
  2. Er kan een zender / ontvanger systeem worden geplaatst zodat je vanaf afstand de rolgordijnen kunt bedienen. De afstandsbediening werkt met signalen die ook door muren heen gaan, je hoeft deze dus niet specifiek op de ontvanger te richten.
  3. Het is mogelijk om het systeem met een app te bedienen op je smartphone of tablet, met deze methode kun je een compleet huisautomatisering systeem inrichten waarbij je ook zaken als de verlichting en de thermostaat kunt regelen.
  4. Door een timer op de motor te plaatsen kun je een automatisch rolgordijn laten bewegen op tijden die je naar eigen wens kunt instellen. Dat is ook een veilige oplossing tijdens de vakantieperiode.
  5. Met sensoren heb je echt geen omkijken meer naar het elektrische rolgordijn, automatisch vouwgordijn, zo kunnen de gordijnen bijvoorbeeld automatisch sluiten wanneer het buiten bewolkt is.

Heb je al een keuze gemaakt of wil je liever wat meer informatie? Neem dan contact op met de specialist, en vraag ook hoe je raamdecoratie automatisch kunt bedienen.

Laat een reactie achter