5 tips voor het kiezen van de juiste eettafel voor jouw eetkamer

Eettafel van hout met grijze poten

De eettafel is het centrale punt in je keuken of in de eetkamer. Je zult hier waarschijnlijk minimaal 3x per dag aan zitten, dus is het belangrijk om wél de juiste tafel te kiezen. Zelf heb ik er wel even over gedaan om samen met mijn vriend mijn nieuwe eettafel te kiezen. Soms heb je eerst in iets je hoofd, maar blijkt dat later toch niet zo’n goed idee te zijn, wanneer je met experts praat, of wanneer je aan het model tafel gaat zitten die je in je hoofd hebt. Ik heb nu dé perfecte eetkamertafel. En daarom hierbij 5 tips, zodat ook jij straks gegarandeerd aan de juiste eettafel eet!

1. Aantal zitplaatsen

Het eerste wat belangrijk is goed bepalen hoeveel zitplaatsen je aan tafel wenst. Dit dien je natuurlijk het eerste te bepalen aan het aantal personen waarmee je in huis woont. Staat er eventuele gezinsuitbreiding op de planning, dan kun je hier ook rekening mee houden. Of heb je tieners in huis die binnenkort misschien hun vriendje of vriendinnetje meenemen?

Natuurlijk koop je geen eettafel voor anderen, maar het is wel enorm handig wanneer je voldoende zitplekken hebt om gezellig met z’n allen te lunchen wanneer dit regelmatig voorkomt. Zo hoef je niet elke keer met stoelen of een extra tafel te slepen.

2. De vorm

Eettafels kun je krijgen in diverse vormen. De meest gekochte vorm is de langwerpige tafel. Maar wil je een speelsere opstelling in huis, dan kun je ook voor een ronde tafel kiezen. Dit staat gezellig en je kunt ook vrij makkelijk het aantal stoelen rondom aanpassen. Het nadeel bij een ronde tafel is dat je deze natuurlijk niet tegen een muur kunt aanzetten en het is minder makkelijk om er een andere tafel bij aan te schuiven wanneer je extra mensen krijgt te eten. En dan heb je nog een vierkante tafel.

Ronde eettafel hout

Wil je flexibel blijven met de afmeting en het aantal zitplaatsen? Dan kun je ook voor een uitschuifbare eettafel! Dat is ideaal wanneer er plots meer mensen komen eten. Bijvoorbeeld met een verjaardag of op de feestdagen zoals de kerst! Zo hebben mijn vriend en ik dus voor de uitschuifbare eettafel gekozen. Onze tafel kan nu tot 3.60 meter uitgeschoven worden! Dan kan direct de hele familie komen eten en zitten we zo met 16 personen rond de tafel.

3. Het materiaal

Ook is het goed om te bedenken wat voor type materiaal je wenst en dan gaat het voornamelijk om het tafelblad. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld een tafelblad van mat glas. Dit lijkt erg chique, maar het is toch niet zo praktisch. Ze leggen er inmiddels altijd een kleed op, omdat ze bang zijn voor krassen en omdat de tafel altijd koud aanvoelt.

Zelf wilde ik een tafel van hout kopen, omdat ik dit zo super mooi vind staan. Maar een tafel van echt hout is natuurlijk weer niet even makkelijk om schoon te maken. Ik zag de wijnkringen al op de tafel staan na zijn woorden… Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor een eettafel die lijkt op echt hout, maar dit dus niet is. Zo heb ik wel mijn houten tafel, maar ook het gemak van makkelijk schoonmaken!

4. De poten

Dit vond ik nog het meest lastige onderdeel, het kiezen van de juiste poten. Wij hebben namelijk een tafel gekocht waar verschillende onderstellen onder konden. Maar op dat moment besefte ik wel dat ook de poten een onderdeel zijn waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel. Kies je voor poten in het midden van de tafel, of kies je voor poten op de hoek van de tafelpunten? En soms staan de poten meer naar binnen of schuin onder de tafel.

Eettafel hout met kruispoot

Het is belangrijk om dan te kijken of het door jou gewenste aantal stoelen eronder past. Maar daarnaast ook of je lekker aan de tafel kunt zitten, zonder dat je tegen de poten aankomt, of een poot tussen je benen hebt wanneer jij aan tafel zit.

5. De stoelen

Het is goed om de stoelen die jij bij de eetkamertafel wilt zetten, even bij de tafel te proberen. Koop jij je tafel online, of vanuit een boekje (zoals wij), dan kun je kijken naar de afmetingen van de stoelen in combinatie met de afmetingen van de tafel. Op die manier weet jij of het aantal stoelen wat jij wenst, ook daadwerkelijk onder de tafel past. Houd hierbij ook rekening met eventuele armleuningen wanneer je deze onder de tafel wilt hebben. En wil je geen stoelen, dan kun je ook kiezen voor krukken of een bank natuurlijk. Dit geeft je interieur ook direct een speels effect!

Eettafel hout met zitbank

Ik heb mijn eettafel gewoon vanaf een plaatje gekocht en ik moet zeggen dat ik het een volgende keer zo weer zou doen. Ik wist precies wat ik wilde en heb echt naar mijn bovenstaande 5 tips gekeken. Super makkelijk dus om dan gewoon online jouw nieuwe eettafel te kopen. Ben je enthousiast over de tafels op de foto’s in deze blog? Ze zijn te koop bij Robuustetafels.nl. Koop hier je nieuwe eettafel van Robuustetafels.nl.

Ik ben benieuwd naar welke eettafel jij gaat kopen en hoop natuurlijk dat jij wat aan mijn tips hebt. Heb jij nog nog andere tips?

Laat een reactie achter