Met deze 7 tips bespaar jij op jouw energieverbruik (en portemonnee)!

Met deze 7 tips bespaar jij op jouw energieverbruik (en portemonnee)!

In de huidige tijd, waarin klimaatverandering en milieuproblemen steeds urgenter worden, is het belangrijk om stil te staan bij ons energieverbruik en de duurzaamheid ervan. De manier waarop we energie opwekken en gebruiken, heeft namelijk een directe invloed op de gezondheid van onze planeet en toekomstige generaties. Een recent onderzoek van expressVPN laat zien waaruit je elektriciteitsrekening bestaat en waarop je kunt besparen op jouw energieverbruik. In deze blog lees je een aantal belangrijke aspecten van energieverbruik voor een groenere toekomst én vind je de 7 beste en snelste bespaartips voor jouw energieverbruik!

De impact van energieverbruik op het milieu & klimaat

Het gebruik van niet-duurzame energiebronnen zoals fossiele brandstoffen heeft aanzienlijke negatieve gevolgen voor het milieu. Het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en gas, stoot grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) en andere broeikasgassen uit. Dit draagt bij aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. En deze opwarming heeft verstrekkende gevolgen, zoals smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden.

Deze extreme weersomstandigheden zien we de laatste maanden continue. In Nederland hebben we nu toch een behoorlijke “hitte periode”, daar waar we normaal echt veel meer regen gewend zijn. En denk een aan extreme regenval in Emilia-Romagna in Noord-Italië. of de plotselinge sneeuwval van bijna 2 meter in 1 dag op de Etna vulkaan in Sicilië deze winter! En zo zijn er nog tal van voorbeelden van een veranderend klimaat en extreme weersomstandigheden.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa, bieden een alternatief voor fossiele brandstoffen. Deze bronnen zijn hernieuwbaar, wat betekent dat ze niet uitgeput raken en dus continu beschikbaar zijn. Het gebruik van duurzame energie vermindert de uitstoot van broeikasgassen en helpt de afhankelijkheid van niet-duurzame bronnen te verminderen.

Energie-efficiëntie dé sleutel tot duurzaamheid

Naast het gebruik van duurzame energiebronnen is energie-efficiëntie een belangrijk aspect van duurzaamheid. Met energie-efficiëntie bedoelen we dat we de energie die we gebruiken zo efficiënt mogelijk benutten, zodat we minder energie nodig hebben om dezelfde taken uit te voeren.

Een betere wereld begint bij jezelf!

Zoals altijd is de vraag hoeveel impact jij als persoon kunt hebben op een groenere planeet. Maar elke keuze heeft invloed en elke actie heeft impact. Het gezegde is zo mooi: ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Dus daarom hierbij een aantal tips om snel energie te besparen. Een leuke bijkomstigheid? Het is ook nog eens fijn voor je portemonnee (uiteindelijk dan)!

1. Isolatie
Verbeter de isolatie van je huis: Slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies in de winter en warmteopbouw in de zomer, wat resulteert in een hoger energieverbruik voor verwarming en koeling. Investeer in goede isolatie om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Want wist je dat de airco bijvoorbeeld een van de apparaten is die enorm veel energie verbruikt?

2. Verlichting
Gebruik energiezuinige verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee, waardoor je zowel energie als geld bespaart.

3. Stekker eruit
Schakel apparaten uit: Veel elektronische apparaten verbruiken energie, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt. Schakel ze volledig uit wanneer je ze niet nodig hebt, of gebruik slimme stekkers om ze automatisch uit te schakelen wanneer ze inactief zijn. Wist je dat je het beste gewoon alle stekkers altijd uit het stopcontact kunt halen? Alleen dan heb je 100% geen stroomverlies.

4. Vermijd overmatig gebruik
Gebruik apparaten efficiënt: Kies bij het gebruik van huishoudelijke apparaten voor energiebesparende instellingen en vermijd overmatig gebruik. Laat de vaatwasser en wasmachine draaien wanneer ze vol zijn en droog kleding aan de lijn in plaats van een droger te gebruiken.

5. Energielabel
Investeer in energiezuinige apparaten. Let op het energielabel bij het kopen van nieuwe apparaten. Apparaten met een hoog energie-efficiëntieniveau verbruiken minder energie en kunnen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Dus misschien is de uitgave nu iets meer voor zo’n apparaat, maar op de langere termijn zul je hier qua energiebesparing voordeel van hebben!

6. Open ramen en deuren
Gebruik natuurlijke verlichting en ventilatie: Maak optimaal gebruik van natuurlijk daglicht en frisse lucht om je huis te verlichten en te ventileren. Open gordijnen en ramen overdag en verminder het gebruik van kunstmatige verlichting en airconditioning.

7. Een graadje lager
Verlaag de temperatuur van je thermostaat: Door de temperatuur van je thermostaat een paar graden lager te zetten, kun je energie besparen zonder dat je direct enorm inlevert op comfort. Gebruik ook timers om de verwarming of airconditioning uit te schakelen wanneer je niet thuis bent.

Door de energie-efficiëntie te bevorderen, kan de vraag naar energie verminderd worden en kunnen we zo beter bijdragen aan een groenere toekomst!

Technologie & energieverbruik

Technologische innovaties spelen een cruciale rol bij het bevorderen van duurzaam energieverbruik. De ontwikkeling van geavanceerde zonnepanelen, efficiënte windturbines en verbeterde batterijtechnologieën heeft de haalbaarheid en kosteneffectiviteit van duurzame energie aanzienlijk verbeterd. Bovendien hebben slimme technologieën het mogelijk gemaakt om ook energieverbruik beter te beheren. Kortom, dankzij de technologische innovaties wordt energie-efficiëntie steeds eenvoudiger om te realiseren.

Toch zijn er ook diverse ‘luxe apparaten’ die zorgen voor het (on)nodige energieverbruik. Misschien kunnen we allemaal eens kijken of we hiermee wat kunnen minderen? Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook weer voor je portemonnee.

Even een indicatie van hoeveel energie een aantal apparaten in je huis verbruikt en de gemiddelde kosten hiervoor per maand*:

  • Airconditioner: 216 kWh – € 27,62
  • Staande ventilator: 7,2 kWh – € 0,91
  • Phone: 13,5 kWh – € 1,73
  • Vaatwasser: 65,1 kWh – € 8,32
  • Droger: 25,5 kWh – € 3,26

Kortom, zet die ventilator maar wat vaker aan in plaats van de airconditioner en laat je haren opdrogen aan de lucht. De was kan buiten aan de waslijn drogen en de afwas doen we wel even met de hand toch?

Op naar een groenere toekomst voor onszelf en de toekomstige generaties. Welke stekker trek jij vandaag nog uit het stopcontact?

*Bron: ExpressVPN, foto Unsplash. Dit artikel is geschreven in samenwerking met een externe partner. 

Laat een reactie achter