Woningen steeds vaker voorzien van airconditioning

Woningen steeds vaker voorzien van airconditioning

Tijdens de Nederlandse zomers komt het kwik gemiddeld uit op zo’n 17,5 graden Celsius in De Bilt; over heel Nederland bekeken ligt de gemiddelde zomertemperatuur op 17,3 graden Celsius. Het is een gemiddelde van het laatste decennium, van 1991 tot en met 2020. Kijk je naar de periode voor dat decennium, dan ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer fors lager. Zo lag het gemiddelde in de periode van 1941 tot en met 1970 op 16,8 graden Celsius in De Bilt. Het verklaart waarom steeds meer Nederlandse huishoudens voor bijvoorbeeld airconditioning van Bestair kiezen. Met een airco wordt het aanzienlijk makkelijker om de temperatuur in huis aangenaam te houden op warme dagen. Het sluiten van de gordijnen werkt op deze dagen onvoldoende om de temperatuur in de verschillende kamers van je woning te doen laten dalen.

Keuze uit verschillende soorten airco’s

Wie de aanschaf van airconditioning voor diens woning overweegt, heeft de keuze uit tal van verschillende soorten airco’s. De populairste optie is de mobiele airco, welke je bij diverse aanbieders bestelt. Je hebt de airco vaak een volgende al in huis en kunt deze direct gebruiken. Door voor een airco op wielen te kiezen, verrijd je het model eenvoudig van je werk- naar je slaapkamer of bijvoorbeeld van de woon- naar de eetkamer. Alternatief voor een mobiele airco is een monoblock airco. Net als een mobiele airco heeft dit model geen buitenunit; het gaat om een vaste binnenunit die de warme lucht afvoert naar buiten.

Koelen op basis van een koelvloeistof

Zowel de mobiele airco als een derde model, de split airco met binnen- én buitenunit, werkt op basis van koelvloeistof. Een split airco haalt de warme lucht uit de ruimte door gebruik te maken van een koelvloeistof. Vervolgens wordt de warmte afgevoerd naar buiten. Op deze manier draagt de airco bij aan het koelen van de temperatuur binnen de ruimte. Een mobiele airco werkt op gelijke wijze als de split airco.

Ventilator in combinatie met een bak met ijs

Op dit moment onvoldoende budget om te investeren in volwaardige airconditioning voor je woning? Een slim en makkelijk te gebruiken alternatief: de combinatie van een ventilator met een bak met ijs. De ventilator zorgt dat de koude lucht van de bak met ijs door de ruimte wordt verspreid. De temperatuur in de ruimte zal hierdoor nauwelijks dalen, maar het wordt er wel aangenamer. Ook het in de avond tegen elkaar openzetten van de ramen in huis helpt.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Een reactie op “Woningen steeds vaker voorzien van airconditioning

  1. Pingback: 7 Tips om te besparen op jouw energieverbruik en portemonnee

Laat een reactie achter