De dag start niet zonder koffie

De dag start niet zonder koffie

Het is voor heel veel mensen een bekend ritueel aan het begin van de dag: eerst in een rechte lijn op het koffiezetapparaat af. Zonder het eerste kopje van de dag zijn zij nog niks waard. Komt hun dag niet op gang, zijn ze niet te genieten. Het grappige is dat bijna iedereen er zo zijn of haar eigen ritueel op nahoudt, als het om koffie gaat. Zeker het eerste kopje van de dag lijkt soms bijna heilig te zijn, en moet op precies de juiste manier tot stand komen.

De dag slechter beginnen kan bijna niet

Voor een koffieliefhebber is er bijna geen slechtere start van de dag denkbaar dan eentje zonder koffie. De routine is meteen compleet verstoord, de dag komt niet op gang en goedkomen gaat het simpelweg niet meer.

De start van de dag is voor veel mensen, ook voor zij die koffie drinken, een soort vast ritueel. Bijna niemand staat op denkt ‘Zo, wat zal ik nu eens gaan doen?’, nee, we gaan allemaal op de automatische piloot aan de slag, zeker op werkdagen. We springen onder de douche, kleden ons aan, doen ons haar, ontbijten, drinken koffie, checken het nieuws op onze telefoon en hebben meer van dat soort vaste gewoontes, die we allemaal op onze eigen specifieke manier afwerken. Een verstoring in deze routine leidt bijna altijd tot chaos, tot gedoe en tot een minder lekkere start van de dag. In de ochtend kunnen de meeste mensen nu eenmaal niet zo veel hebben. Hoe chaotisch de rest van de dag ook mag verlopen, de start moet goed zijn.

Waarom hebben we die koffie zo hard nodig?

Een ochtendroutine zonder koffie is voor veel mensen ondenkbaar. Waarom ligt dit zo gevoelig? Waarom is een dag die zonder koffie start bij voorbaat gedoemd te mislukken?

Deels komt dit simpelweg door de verstoring van een routine. Zoals reeds benoemd raken we allemaal een beetje in de war en uit balans als de start van de dag anders verloopt dan gehoopt en gedacht. Bij koffie ligt dit extra gevoelig, omdat dit drankje niet alleen een vaste gewoonte is, maar ook voor de eerste stoot energie van de dag zorgt. Loop je je kopje mis, dan mis je ook die energiestoot en wordt het wel heel ingewikkeld om nog iets van je dag te maken. Ook wanneer je gewend bent aan je espresso machine en deze op een ochtend dienst weigert, en je bent aangewezen op een regulier kopje koffie kun je dit effect al merken. In normale koffie zit doorgaans minder cafeïne dan in espresso, en dus is de kans groot dat je je wat suf zal blijven voelen best aanwezig.

Een reactie op “De dag start niet zonder koffie

  1. Mirjam Hart zegt:

    Heeerlijk om de dag te beginnen met koffie. Ik word al blij van de geur. Het is vaak ook een momentje van mij en mijn vriend om de dag op te starten (iets positiefs van deze periode), dus extra fijn.

Laat een reactie achter