De populariteit van de boomstamtafel

Dubbel gerookt oud eiken eetkamertafel

Ken jij de boomstamtafel al? Eerlijk gezegd weet ik niet of de tafel zo heet, maar voor het gemak en de herkenbaarheid noem ik hem zo. Ik zie hem steeds vaker langskomen en ik ben er verliefd op geworden. Zo’n robuuste tafel waaraan je ziet dat deze van echt hout gemaakt is, omdat hij de lijnen van de boomstronk nog heeft.

Duurzame boomstamtafel

Enkele jaren geleden werkte ik in een wijnkelder in Italië. De eigenaar wilde de wijnkelder zo natuurlijk en duurzaam mogelijk houden en koos daarom voor prachtige, handgemaakte houten tafels van naaldbomen. De tafelbladen waren gemaakt uit één boomstronk. Prachtige tafels die de natuurlijke lijnen van het hout toonden.

Destijds zag ik dit type tafel nog niet veel in interieurs naar voren komen. Maar anno 2019 is de trend om meer natuur in huis te halen. We gebruiken steeds meer natuurlijke kleuren én materialen. Zo is dus ook de populariteit van de boomstamtafel enorm gegroeid.

Elke tafel is uniek

Het tafelblad van een boomstamtafel is veelal gemaakt van eiken. Dit hout kan bewerkt worden, waardoor je een andere kleur hout krijgt. Zo kun je het tafelblad laten lakken, of kiezen voor een gerookte versie. Het tafelblad zelf kan gemaakt worden uit verschillende delen, of uit één deel. Wil je een tafelblad uit één deel, dan zul je dus wel op zoek moeten naar een boomstronk die enorm dik is.

blad boomstam eetkamertafel

Het bijzondere van de tafel is dat elke tafel uniek is, omdat geen boomstronk gelijk is. Dat betekent dat hoe populair dit type eetkamertafel inmiddels ook is, jij altijd een uniek exemplaar in jouw huis hebt staan.

Hoe combineren?

De tafel kun je combineren met diverse type eetkamerstoelen. Bedenk van te voren voor hoeveel stoelen jij plaats wilt hebben. Kies je voor een tafel voor 4 personen of juist een langere versie voor 6 of 8 personen? Afhankelijk van de voet van de tafel, kun je kiezen voor moderne stoelen of juist robuuste stoelen. Houd je van rustige, natuurlijke kleuren, ga dan voor een combinatie met grijs, beige, wit of olijfgroen. Wil je juist een meer opvallende en sprekende sfeer in huis, kies dan voor de combinatie met oranje en geel.

tafelblad boomstam eetkamertafel

De tafelpoten

Bij de boomstamtafel kun je veelal ook zelf het type tafelpoot kiezen. Toen ik mijn eigen eetkamertafel koos, vond ik dit een belangrijk punt. Je wilt niet dat je met je benen tegen de tafelpoot stoot als je aan tafel zit en je wilt ook voldoende ruimte hebben voor het aantal stoelen onder de tafel. Houd hier dus rekening mee wanneer je de poten uitkiest bij jouw nieuwe tafelblad.

Je kunt kiezen voor een kruispoot in het midden onder het tafelblad, of voor 4 poten op elke hoek. Wil je de boomstam-look doortrekken? Kies dan voor poten van hetzelfde hout! Geen houten poten? Dan worden de poten vaak gemaakt van metaal in het grijs of zwart. Zo krijgt de tafel een natuurlijke én industriële look.

Gevoelige tafel

Een houten tafel is natuurlijk gevoelig. Mors je hier wat water op, dan is het belangrijk dat je het tafelblad direct droogmaakt om zo vlekken te voorkomen. Een boomstamtafel is dus misschien iets minder ideaal met kleine kinderen.

Ben jij, net als ik, fan van de boomstamtafel? Hoe zou jij hem combineren in jouw interieur?

Bron foto’s: Robuustetafels.nl

Laat een reactie achter