Een haard op elektriciteit, propaan, gas of hout: wat past bij jou?

Een haard op elektriciteit, propaangas of hout

Begeef je je in de zoektocht naar een haard? Dan heb je vast al gemerkt dat er verschillende keuzes zijn. Zo bestaan er gashaarden, propaanhaarden en de traditionele houtkachels. Tegenwoordig zijn er ook elektrische haarden die een erg realistisch vuurbeeld hebben. Welke haard je ook kiest, ze brengen allemaal sfeer aan in je woning. In dit artikel lichten we de voordelen van elke soort haard toe om je te helpen in je zoektocht!

Een duurzame, elektrische haard

De elektrische haard kent een aantal voordelen. Voorheen stond deze haard bekend om zijn onrealistische vuurbeeld. Toch zijn er inmiddels echte innovaties doorgevoerd en is het vuurbeeld van een elektrische haard bijna niet meer te onderscheiden van het vuurbeeld van een houtkachel. Het grootste voordeel van een elektrische haard is dat je slechts een stopcontact nodig hebt. Zo kun je ook groene stroom gebruiken, een duurzame keuze dus! Wist je trouwens al dat je een tv wand met haard ingebouwd kunt plaatsen?

Waarom een gashaard?

Voor de moderne gashaard heb je geen rookkanaal nodig. Tegenwoordig werken sommige gashaarden namelijk met een katalysator, waardoor afvalgassen gefilterd worden. Dat betekent dat je de overgebleven gassen prima kunt inademen, en is een rookkanaal niet meer nodig. Een klein nadeel is dat de moderne gashaard wat prijziger kan zijn dan de elektrische haard. Vraag daarover meer informatie bij een specialist.

De traditionele houtkachel

De traditionele houtkachel kent ook zo zijn voordelen. Zo is er voor de meeste mensen maar één echte haard, en dat is de houthaard. Dat komt door de sfeer die een houtkachel met zich meebrengt. Het is de enige kachel waarbij je de typische houtgeur ruikt, zelf het hout kan bijvullen, het vuur hoort knisperen én waar je heerlijk voor kan zitten en het écht warm krijgt. Misschien twijfel je nog vanwege de milieuvriendelijkheid van een houtkachel. Een geruststelling: tegenwoordig moeten houtkachels aan vrij strenge milieunormen voldoen, waardoor je je daar niet meer druk om hoeft te maken!

Of toch een propaanhaard?

Een laatste optie is de propaanhaard. Deze haard zien we vaak terugkomen in nieuwbouwhuizen. Dat heeft te maken met het doel van de Nederlandse overheid: geen gebruik van fossiele brandstoffen vanaf 2050. Om dat doel te behalen, zijn de meeste nieuwbouwhuizen al aardgasloos. De propaanhaard past hier perfect bij, omdat je geen gasaansluiting nodig hebt. Je haalt propaan namelijk uit flessen. Houd er wel rekening mee dat je voor een propaanhaard een veilige en goed geventileerde woning nodig hebt!

Heb je met behulp van dit artikel je keuze voor de haard kunnen maken? Dat is mooi! Het enige wat je dan nog moet beslissen, is of je een inbouwhaard of een vrijstaande haard wil. Een haardenspecialist kan je helpen bij die keuze.

Laat een reactie achter