Hoe kies ik goede houtpellets voor mijn pelletkachel?

Pellet kachel

Het is je vast niet ontgaan: pelletkachels zijn hot! Deze stijlvolle en duurzame manier van verwarmen zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in plaats van de gewone houtkachel (o​nderzoek​). Maar als je nieuwe pelletkachel eenmaal staat, welke houtpellets kies je dan? Er is een breed aanbod met grote verschillen in prijs en kwaliteit. Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan, vertellen wij waar je op moet letten bij het kopen van houtpellets.

Pelletkorrels

Een veelgemaakte fout bij het kopen van houtpellets

Pelletkachels zijn niet goedkoop. Na lang wikken en wegen heb je eindelijk dé pelletkachel gevonden die perfect is voor jou. Na deze grote investering is het dan ook niet gek om even te willen besparen op houtpellets. Maar is het wel verstandig om alleen op de prijs te letten als je optimaal wilt genieten van de pelletkachel?

Goedkoop is vaak duurkoop

De online fora staan vol met berichten​ over goedkope houtpellets die zorgen voor aangekoekt vuil, smerige kachelruiten, glas, plastic en andere troep die de pelletkachel kapot maakt. Dit zorgt voor veel werk en vermindert de levensduur van je kachel.

Samenstelling van de pellets: vermijd chemisch bindmiddel

De samenstelling van houtpellets verschilt per aanbieder. Goedkope pellets zijn vaak gemaakt van lage kwaliteit resthout met een chemisch bindmiddel. De vuilresten belanden bij de verbranding in je houtkachel.

Het vuil koekt snel aan en is lastig schoon te maken. Daarnaast zorgt vuil in je pelletkachel voor rendementsverlies. De samenstelling van het hout is dus belangrijk om op te letten bij de aankoop van houtpellets. Schoon hout zorgt voor een mooie verbranding en is goed voor je pelletkachel.

 

Warmtewaarden: Hoger is beter

Een andere belangrijke punt is de warmtewaarde van houtpellets. Een hoge warmtewaarde levert meer warmte op. Zo geniet je langer van de pellets met een hoger rendement. Je meet deze waarde in kWh/kg en ligt vaak rond de 4.8 kWh/kg of Mj. Een hogere warmtewaarde betekent meer waar voor je geld.

Aswaarde, de waarde die vaak over het hoofd wordt gezien

De aswaarde geeft aan hoeveel as er achterblijft in de pelletkachel na verbranding. Gemiddeld ligt deze waarde rond de 0,7%. Ondanks dat deze waarde veel lager is dan brandhout, levert het toch nog ​6.5 kg aan as​ per jaar op.

As maakt het raam vies, veroorzaakt storingen en vermindert het rendement. Let bij het kopen van houtpellets dus ook op de aswaarde.

Zo zijn er ook aanbieders die houtpellets met een 0,3% aswaarde aanbieden. Dan belandt er dus ruim 50% minder as in je pelletkachel.

Haal deze winter meer uit je pelletkachel

Om heerlijk te genieten van jouw pelletkachel is het dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken van de pelletkorrels. De samenstelling van het hout, warmtewaarde en as waarde hebben een groot effect op het rendement van houtpellet. Informatie over de specificaties vind je vaak op de verpakking.

Houtpellets​ van goede kwaliteit bieden een algemene fijnere ervaring, meer rendement en een stuk minder schoonmaakwerk. Geniet deze winter optimaal van jouw pelletkachel en kies de juiste houtpellets met deze tips!

Laat een reactie achter