Waarom mensen houden van de open haard in huis

Open haard zithoek met dekentje

Wie ziet zichzelf niet lekker wegkruipen onder een dekentje op de bank, kijkend naar de spelende vlammen en luisterend naar het knisperende geluid van het hout wanneer de open haard brandt? Dát wordt ook wel het ultieme geluk, of hét voorbeeld van een romantische avond genoemd. En dit is nou net de reden waarom mensen van de open haard in huis houden.

Romantische avonden zoals in de film

In films zie je vaak de romantische scene terugkomen waarin een stel een glas wijn drinkt voor de open haard. Het is de open haard die op dat moment de sfeer maakt. Net zoals de ondergaande zon voor de sfeer zorgt wanneer je met je geliefde naar de horizon kijkt. Zo’n moment wordt opeens een stuk minder romantische wanneer je dit om 12 uur ’s middags zou doen. En een glas wijn drinken met z’n 2-en voor de radiator is ook een stuk minder sfeervol…

Open haard met wijnglas

Naast de romantiek die een open haard met zich meebrengt, zorgt deze ook voor warmte. En deze warmte zorgt weer voor besparing op de energiekosten. Kortom een win-win situatie: gezellig voor de woonkamer én voor de portemonnee.

Een avondje bij de open haard

Wat maakt een avondje bij de open haard dan compleet? Zorg in ieder geval voor een knusse zithoek, waar je lekker comfortabel kunt zitten/liggen. Je wilt natuurlijk vanaf jouw plekje op de bank uitzicht hebben op de dansende vlammen. Vergeet het kleedje niet, zodat je die lekker over je heen kunt leggen wanneer je bijna in slaap dreigt te vallen.

Gezellige open haard woonkamer zithoek

Geen bank in de buurt? Geen nood! Kies dan voor een zacht vloerkleed en leg wat kussens op het kleed. Glaasje wijn erbij (zoals in de film) en jouw avond kan niet meer stuk!

En natuurlijk de fijne pyjama en de wollen sokken voor een ultiem relax avondje voor het vuur. Heb je dan je pyjama aan, zorg dan wel dat je voldoende haardhout in huis hebt. Even op sokken en in pyjama naar buiten om haardhout te halen is natuurlijk niet ideaal.

Een open haard kan ook prima in de keuken. Gezellig wanneer je etentjes organiseert aan de grote eettafel, of bij een avondje spelletjes spelen. De open haard zorgt ook dan voor warmte, sfeer én gezelligheid.

Gele open haard woonkeuken

Haardhout bewaren

Bewaar altijd voldoende haardhout in huis. Je wilt niet ’s avonds in de kou weer naar buiten om het haardhout op te halen. Je kunt het haardhout prima opnemen in je interieur. Het hout geeft namelijk een natuurlijke en warme sfeer aan je interieur, ook wanneer de open haard niet aan staat.

Maak een speciale kast waarin je het hout kunt opstapelen of kies voor een mooie grote mand naast de open haard voor het hout. Direct weer een leuke accessoires voor je interieur!

Tip: Haardhout nodig? Bestel het eenvoudig online (+ gratis thuisbezorgd!) bij Berdihaardhout.

Bron foto’s: iStockphoto

Een reactie op “Waarom mensen houden van de open haard in huis

  1. Thom zegt:

    Wat een leuk artikel, lekker sfeervol in deze tijd van het jaar! Zelf heb ik ook een gashaard in huis, dit is niet alleen gezellig maar ook nog eens lekker warm als je lekker languit op de bank ligt te ontspannen. Dan heb ik er met een oosters vloerkleed van Merel in Wonderland (leuke tip!) een mooi geheel van gemaakt. Jammer dat ik geen foto mee kan sturen. Wel heel erg leuk om te lezen dat jullie omschrijvingen van ‘waarom een haard’ past bij mijn eigen mening!

Laat een reactie achter