Hoe een tuin bijdraagt aan je geluk

Hoe een tuin bijdraagt aan je geluk

De aandacht voor het buitenleven staat steeds meer centraal binnen onze vrijetijdsbesteding. We trekken bijvoorbeeld de natuur in om lekker tot rust te komen. Ook in de wereld van de tuinen zien we een steeds grotere groep huiseigenaren die zo’n ontspannen moment dichter naar zich toe trekken door te investeren in de tuin.

Een tuin moet bijdragen aan het goede gevoel en dat komt in verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een mooie wellnesstuin, waar je kunt ontspannen en even kunt ontsnappen aan het drukke leven. Of juist een moestuintje waar je dagelijks voor zorgt en zo je eigen oogst kunt serveren.

Tuingeluk en de 5 zintuigen

Het lijkt me passend om de 5 zintuigen van de mens eens onder de loep te nemen en deze in relatie te zetten tot de geluksmomenten die zich kunnen afspelen in de tuin.

Horen

Je vakantie begint pas echt wanneer je krekels hoort. We hebben allemaal herinnering van die vakantie in Frankrijk, Italië of Spanje waar je bij het tjirpen van de krekels in slaap bent gevallen.

Niets zo lekker om met dat geluid in slaap te vallen en de dag erop een stevige strandwandeling te maken.

Tijdens die wandeling hoor je weer nieuwe geluiden, denk bijvoorbeeld aan het geluid van de wind ruisend door de duingrassen. De sfeer van deze duingrassen is uitstekend geschikt om ook in de tuin te plaatsen, zodat jij je elke dag verbonden voelt met het duinlandschap.

Ben je een echte Ibiza liefhebber? Een mooi geïntegreerd geluidsysteem zorgt ervoor dat jij, samen met je vrienden, tot in de late uurtjes zittend bij een haardvuur van de loungeklanken kunt genieten.

Fijne tuingeluiden helpen je geluk te vergroten!

Zien

Wij vinden niets zo mooi als een tuin die in verbinding staat met het interieur, maar ook het omliggende landschap. Een tuinontwerp komt vaak pas dan echt goed tot zijn recht.

Als we met vakantie gaan vragen we naar een kamer of appartement met het mooiste uitzicht, dat zouden we thuis ook moeten doen!

Door vooraf goed na te denken over het tuinontwerp is deze verbinding te realiseren.

Zo bepaal je de juiste zichtlijnen en maak je optimaal gebruik van de ruimte op de kavel.

Voelen

Het voelen van een tuin kan je op twee manieren benaderen. Enerzijds de tast, anderzijds het gevoel.

Wij zien vaak dat er wordt gekozen voor een onderhoudsarme tuin, voornamelijk omdat de vrije tijd spaarzaam is en deze bijvoorbeeld het liefst wordt doorgebracht spelend met de kinderen.

Er bestaat echter bestaat ook een flinke groep waar het onderhoud juist ontspannend voor werkt. Het wroeten in de aarde brengt ze in contact met de natuur.

Een tuin moet ook bijdragen aan een gevoel van ontspanning.

Er zijn verschillende elementen in een wellnesstuin die dat gevoel beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een sauna of jacuzzi in de tuin, waarbij de hete lucht en het bubbelende water ervoor zorgen dat jij even ontspant en de boel de boel kunt laten zijn.

Tuingeluk vergroten door te voelen

Ruiken

Een tuin kent verschillende geuren die vaak afhankelijk zijn van het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van vers gemaaid gras. Deze geuren dragen bij aan de beleving van de tuin en zorgen vrijwel meteen voor een herinnering.

Door een goed beplantingsplan zorg je ervoor dat je het hele jaar door van deze geuren kunt genieten.

Je kunt er zelfs voor kiezen om een bepaalde geur centraal te stellen in de tuin. De pijnboom doet je bijvoorbeeld denken aan de Balearen en brengt een frisse en vriendelijke geur met zich mee die zorgt voor een ontspannen sfeer.

Tuingeluk vergroten door gebruik te maken van geur

Proeven

We kunnen het haast geen trend meer noemen, maar de afgelopen jaren zijn we massaal gestart met het kweken van onze eigen groenten en kruiden.

Eén van de grote kruidenierszaken heeft er zelf een hele marketingcampagne rondom bedacht. En waarom ook niet?

Er is niets lekkerder dan, samen met de kinderen, je eigen tomaatjes plukken en te eten.

En dat vlees op de barbecue wordt ineens veel smakelijker met verse kruiden als tijm en rozemarijn. In een tuin zijn goede herinneringen op te halen, maar hij is er zeker om nieuwe geluksmomenten te creëren.

Wat was jouw laatste geluksmoment in de tuin?

Beelden: Studio REDD

3 reacties op “Hoe een tuin bijdraagt aan je geluk

  1. Pingback: Hoe werkt het leggen van graszoden? - Woontrendz

  2. Pingback: 6 tips voor een kindvriendelijke tuin - Tuintrendz

Laat een reactie achter