Hoe werkt het leggen van graszoden?

Hoe werkt het leggen van graszoden?

Een fraai grasveld is een verrijking voor elke tuin. Het ziet er mooi uit, het verspreidt een fijne geur en als je kinderen hebt, kunnen zij er ook nog eens lekker op spelen. Maar hoe zorg je nu voor een goede, groene grasmat? Dan kun je bijvoorbeeld graszoden leggen.

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras. Een gazon leg je op twee manier aan: met graszoden of door het zaaien van je tuingras. Graszoden zijn iets minder fijn voor de portemonnee, maar ze zijn nog steeds betaalbaar. Het is bovendien een stuk makkelijker, sneller en je hebt meteen een mooi resultaat. Zaaien vergt veel geduld. Daarnaast loop je met graszoden geen risico dat de wind of vogels je gazon verpesten en onkruid krijgt bijna geen kans. Graszoden kun je in principe het hele jaar aanleggen, behalve als het vriest of sneeuwt. Ook bij extreme hitte en heel droog weer is het niet aan te raden.

Stappenplan voor het leggen van graszoden

Je kunt zowel iemand inschakelen voor het leggen van de graszoden als zelf aan de slag gaan. Het is maar net waar je zin in hebt en tijd en/of budget voor hebt. Hoe dan ook, dienen de volgende stappen te worden gevolgd:

1. Het bestellen of kopen van de graszoden

Het begint allemaal met het kopen of bestellen van de graszoden. Er zijn verschillende soorten gras, dus bedenk goed waar je het voor gaat gebruiken en baseer daar je keuze op. Bepaal dan hoeveel vierkante meter je nodig hebt en houd daarbij rekening met snijverlies. Het algemene advies luidt om een extra vijf procent aan te schaffen. Let op! Wacht niet te lang met het leggen van de graszoden zodra je ze in huis hebt. Doe dit het liefst binnen 24 uur, omdat de zoden anders aan kwaliteit inleveren.

2. Het egaliseren van de ondergrond

De tweede stap is het egaliseren van de ondergrond. De grond moet geheel egaal, vlak en strak zijn voordat je graszoden kunt aanleggen. Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier je grasmat straks is. Eerst hark je de grond vlak. Daarna wals je ondergrond, zodat deze niet meer gaat zakken. Dit herhaal je net zo lang tot de ondergrond hard genoeg is om te egaliseren met een waterpas.

3. Het bemesten van de ondergrond

Na het egaliseren is het verstandig om ondergrond te bemesten. Hierdoor hechten de grasmatten snel aan de grond vast.

4. Het leggen van de grasmatten

Het is nu tijd om de grasmatten aan te leggen. Bekijk goed wat de beste plek is om te beginnen. Rol vervolgens de grasrollen uit en zorg ervoor dat de zoden netjes en strak tegen elkaar aanliggen. Zo voorkom je dat er naden tussen de zoden komen te zitten. Druk de graszoden na het leggen stevig aan.

5. Het op maat snijden van de graszoden

Na het aanleggen dient het gazon op maat gesneden te worden. Dit kun je het beste doen met een broodmes, zodat je elke gewenste vorm kunt snijden.

6. Het nogmaals walsen van het graszoden

Om alle oneffenheden uit de weg te helpen en te zorgen dat de matten strak liggen, is het van belang om het gazon nogmaals te walsen. Hierna dient het gazon beregend te worden. Begin het liefst direct met sproeien. Let daarbij goed op de zijkanten van het gras. Het is net na het aanleggen belangrijk dat je de graszoden nat houdt, dus schroom niet om dit in het begin twee keer per dag te doen.

Onderhoud van graszoden

Als de graszoden er eenmaal op liggen, is het noodzakelijk dat je het gras goed onderhoudt. Je wilt tenslotte een mooi, groen grasveld behouden en zo optimaal van je tuin blijven genieten. Het beste is om het gras minimaal een keer per week te maaien. Doe dit het liefst bij droog weer. In het voorjaar en in de zomer is het aan te raden om het zelfs twee keer per week te doen.

Het gras sproeien is ook een belangrijk onderdeel van het grasonderhoud. Zowel te weinig als te veel water kan fataal zijn, dus controleer het vochtgehalte in de grond regelmatig. Hoe vaak en hoe lang je moet sproeien hangt af van de temperatuur, maar doe dit minstens een keer per week. Tot slot doe je er goed aan om het gras geregeld te bemesten. Alleen als er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn kan het gras goed groeien en blijf het mooi groen.

Laat een reactie achter