Maak je eigen overkapping met tuinhout

Overkapping tuin

Kijk jij ook al weer zo uit naar de zomer? Wat is het fijn om op mooie dagen tot in de late avond dan te genieten van je terras. Uiteraard met overkapping of pergola van tuinhout, want dat zit beschut en extra gezellig. Ga je zelf een beschutte plek bouwen in de tuin, kies dan altijd voor echt tuinhout. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maakt het bouwen van je project extra fijn.

Tuinhout vs. gewoon hout

Waarom zou je voor een project in de tuin kiezen voor tuinhout en niet voor gewoon hout, waar je ook binnen je eigen kasten van hebt gemaakt? De reden is simpel; tuinhout is geïmpregneerd, waardoor het veel beter bestand is tegen de weersomstandigheden. Om het hout wat in de grond gaat, zoals een paal voor een schutting of pergola, nog beter te beschermen, gebruik je een speciale paalhouders of betonpoeren.

Wat ga je bouwen

Voordat je het hout aanschaft voor je project om de thuisblijf zomer nog gezelliger te maken, maak je natuurlijk een plan. Wat ga je precies bouwen? Wordt het een veranda (overkapping aan het huis) of bouw je een kapschuur? Of misschien bouw je wel een knus prieeltje om in te zitten. Teken en meet je project goed uit. Zet desnoods met paaltjes en lint het gebied af waar je een houten terras met overkapping gaat bouwen. Zo weet je zeker dat je genoeg tuinhout aanschaft.

Overkapping van hout pergola stijl

Grenen, vuren of bamboe

Als het plan er ligt en je weet hoeveel meter hout je nodig gaat hebben, dan is het tijd om het tuinhout voor je project uit te zoeken. Welk tuinhout je kiest, hangt vooral af van je smaak en de stijl van je woning. Als je bijvoorbeeld een moderne gevel hebt, dan is het mooi om daar donker of zwart hout bij te gebruiken. Bij een klassieke woning pas licht tot roodkleurig hout. Daarnaast ligt de keuze nog in prijs.

Vlonderhout

Ga je zelf een overkapping maken met tuinhout en daarbij ook een houten vloer aanleggen? Kies dan voor bijpassend vlonderhout. Vlonderhout bevat namelijk kleine groefjes, zodat het water makkelijker wordt afgevoerd en je terras niet of minder glad wordt als het regent of sneeuwt. Kies je voor tuintegels dan is het extra mooi om juist het hout hier ook op aan te passen. Zo creëer je een harmonieus geheel.

Het bouwen zelf

Heb je alle materialen in huis? Dus ook bevestigingsmateriaal en materiaal voor de fundering? Dan kun je aan de slag gaan. Het is aan te raden om op een droge dag met het hout aan de slag te gaan, wanneer het niet te warm is. Hout werkt namelijk, wat betekent dat het kan krimpen of uitzetten door de weersomstandigheden. Op een droge, niet te warme dag kun je het beste met het hout aan de slag gaan. Werk volgens je bouwtekening en blijf tussendoor meten, ook met de waterpas, zodat je snel geniet onder je heerlijke overkapping gemaakt van tuinhout.

Laat een reactie achter